Kutatók Éjszakája Siófokon és Kaposváron (sonline.hu)

Az idén is lesz Kutatók Éjszakája Somogyban. Szeptember 29-én Kaposváron öt, Siófokon pedig három helyszínen várják a tudományok iránt érdeklődőket.

 

A siófoki Gábor Dénes Főiskolán a kutatói munka iránt érdeklődők megtudhatják, mi is az a kvantumkriptográfia, miként működik a 3D nyomtató, s azt is, hogyan dolgozik egy alkalmazásfejlesztő. A Perczel Mór Gimnáziumban gyógyteákat és mézcsodákat is kóstolhatnak a Kutatók Éjszakáján, de érdekes kémia és fizika kísérletek is várják őket.

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, s népszerűsítse a természettudományokat. A Kaposvári Egyetem az idén is csatlakozik a kezdeményezéshez, minden szervezeti egységbe várják az érdeklődőket. Így CT-vel vizsgálhatnak majd autó-alkatrészeket, de a Bőszénfai Szarvasfarmra is látogatást tehetnek, s érdekes fizikai, valamint kémiai kísérleteket is végrehajtanak majd.

A Kutatók Éjszakája rendezvényen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kaposvári laboratóriuma is nyitva áll az érdeklődők előtt, akik számos izgalmas vizsgálatot tekinthetnek meg, de azt is kipróbálhatják milyen képességekkel kell rendelkeznie egy érzékszervi bírálónak.

A Kutatók Éjszakája programhoz az idén a Vadvirág Alapítvány Tanulás Könnyítő Programja (TKP) is csatlakozott. A TKP Központban az érdeklődők megtapasztalhatják, milyen játszva, örömmel tanulni. S azt is kipróbálhatják, hogy milyen a kis tudósok ösvényén haladni.