Kutatók éjszakája: nézz más szemmel a Balatonra! (lechnerkozpont.hu)

“Szeretjük a Balatont és törődünk is vele. Az idei Kutatók Éjszakáján meg is mutatjuk, hogyan. Szeptember utolsó péntek estéjén, szeptember 29-én a tudásra szomjas látogatók három turnusban, három hetven perces programcsomag keretében tudhatnak meg titkokat a magyar tengerről a Lechner Tudásközpontban” – olvasható az intézmény honlapján.

A tervtárban a tóról szóló tervek után kutatunk, 20 éves adattengerrel ismerkedünk meg a Balaton kapcsán, az óra végén pedig a légifotókról tudhatunk meg érdekességeket, egy igazi drón segítségével.

A Balaton természet adta szépségének megőrzésén sokan fáradoznak. Sok ember munkája, hogy a tó körüljárható, vize tiszta, természetes növényzete ép, települései hívogatóak. Szeptember 29-én este, a Kutatók éjszakáján, a Lechner Tudásközpontba látogató kíváncsi vendégek megtudhatják, melyek a Balaton legnépszerűbb települései a turisták körében, hová költöznek legtöbben, hol magasabbak a jövedelmek. Elmondjuk azt is, hogyan segít a térségi tervezés abban, hogy a magyar tenger vízének minősége kitűnő, környezete rendezett. Kirándulunk a látogatóktól elzárt tervtárba, ahol szintén a Balaton nyomait keressük térképeken, fotókon és rendezési terveken, végül pedig felszáll a fehér drón és bemutatja, a légi térképezés hogyan segít a Balatonnak is.

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, turnusonként 20 fő csatlakozhat. Az első csapat 17:30-kor, a második 19:00-kor, az utolsó pedig 20:20-kor indul négy állomásból álló hetven perces útjára. Regisztrálni a reka.juhasz@lechnerkozpont.hu címen lehet, családi látogatás esetén egyetlen e-mailcímmel, egy főként bejelentkezve.

(Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. épület)