Kutatók a Balaton körül

Idén is több Balaton parti település csatlakozott a Kutatók éjszakájához, melyet szeptember 27. és 28. rendeznek meg országszerte. Az érdeklődők szombattól regisztrálhatnak azon programokra, amelyeken csak korlátozott számú résztvevőt tudnak fogadni a szervezők.

Számos színes programmal, és érdekes előadással készül az idei évben is a Kutatók Éjszakájára a Siófoki Perczel Mór Gimnázium. A szeptember 27-28 között megrendezett Kutatók Éjszakája keretében egyebek mellett látványos biológia- fizikai kísérleteket mutatnak be, de előadást hallhatnak az érdeklődők arról is, hogy mi is a fény szerepe a madarak érzékelésében. A szervezők emellett úgynevezett érzékenyítő programot mutatnak be gyengénlátók segítségével.

Balatonfűzfőn, a Balatoni Csillagvizsgáló programjaiból megtudhatjuk egyebek mellett, hogy miként szerepel Balatonfűzfő az ötvenes évek CIA dokumentumaiban. Emellett robotokat mutatnak be kicsiknek és nagyoknak, valamint Vissza  Holdra címmel is hallhatunk tudományos előadást.

A Kutatók Éjszakájához csatlakozott a veszprémi Pannon Egyetem is. A Gazdaságtudományi kar Gazdálkodj okosan! – Vállalatvezetési checkpoint játék középiskolásoknak címmel szervez programot, míg a Műszaki Informatikai Karon egyebek mellett Adatok és Hálózatok címmel hallhatunk előadást, szó lesz arról, hogy miként lehet megújuló energiaforrásokat alkalmazni a háztartási kiserőművekben de megtudhatjuk azt is, hogy miként működhetnek a rákdiagnosztikai kutatások a Pannon Egyetemen.

A Kutatók éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. A szervezők közlése szerint tavaly csaknem 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2000 program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte csaknem félezer városban több mint egymillióan tudtak bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Az előadások időpontja és helyszínei a Kutatók Éjszakája honlapján érhetőek el.