Kutatócsapat vizsgálja a Balaton-felvidéket (veol.hu)

A Balaton-felvidék helyi közösségeit és jövőformáló kezdeményezéseit térképezik fel átfogó kutatással egy néhány hónapja indult projektben – írja a veol.hu.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által vezetett programnak már megvannak az első eredményei.

Az urbanistákból és építészekből álló kutatócsapat az ősszel megjelenő részletes elemzés előtt egy összefoglaló anyagot készített. A kutatás megalapozza a három elemből álló és 2023 őszére elkészülő „TÁJTÉKA – A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára” című elemzést. A kutatók az általuk vizsgált negyven településen mintegy háromszázötven emberrel és szervezet tagjával készítettek személyes interjút, a kiegészítő online kutatómunka során pedig kétszáznál több, a kutatás témájához kapcsolódó jó gyakorlatot és példaértékű projektet vettek górcső alá. A kutatás első fél évének hozadéka, hogy létrejött egy olyan szótár vagy fogalomtár, amely számos, csak erre a tájegységre és kulturális közegre jellemző egyedi kifejezést tartalmaz, mondta el Bozsik Barbara, a TÁJTÉKA projekt és a kutatás vezetője.

Az átfogó kutatás eredményéről először „A Balaton-felvidék jövőképe” című kiadványban – amely a TÁJTÉKA eszköztár első eleme lesz – adnak számot idén ősszel online és nyomtatott formában.