Kúriai döntés: a kikötő előtti tér önkormányzati tulajdonban marad Balatonföldváron

A Kúria döntésével minden bírói fórum a balatonföldvári önkormányzatnak adott igazat, így a kikötő előtti tér önkormányzati tulajdonban marad – adták hírül a város honlapján. 

 

Mint ismeretes a kikötői bódésor tulajdonosai az önkormányzat és a BAHART közötti adásvételi szerződést támadták és azt szerették volna elérni, hogy a kikötő előtti tér az önkormányzat helyett az ő magántulajdonukba kerüljön. Az építészetileg elavult, értéktelen büfésor felújítását, átépítését a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, elbontását már a 90-es években napirendre tűzte a Berkes László vezette önkormányzat is. Minden szakmai szervezet és szakember a Balatoni Tervtanács a Műemlékvédelmi Tervtanács az állami és városi főépítészek egyöntetűen a mielőbbi bontás mellett foglaltak állást.

A megegyezést az önkormányzat és a bódésor vállalkozói között lehetetlenné teszik a 2004-ben 99 évre az üzletenként cca. 1.5 millió forintért megkötött bérleti szerződések, melyek megszüntetéséért a jelenlegi üzlettulajdonosok egységenként cca. 200 millió forintos lelépési díjat kérnének városunktól. Az évek óta tartó huzavonát megelégelve a képviselőtestület ősszel dönt majd a kisajátítási eljárás újraindításáról és a tér munkaterületté nyilvánításáról. A közösségi tér már elkészült terveit több ütemben várhatóan 2026-ig valósítja meg az önkormányzat – közölték a balatonfoldvar.hu honlapon.