Kulturális örökség napjai Keszthelyen (mti)

Zalaegerszegen régészeti ásatásokra várják az érdeklődőket a tervezett Mindszentyneum területén, Keszthelyen a Balatoni Múzeumban Deák Ferenc hagyatékából, a Szendrey-emlékszobában pedig Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére nyílik kamaratárlat a hétvégén a kulturális örökség napjain. 

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai a régészeti feltárás helyszínén mutatják be a legújabb leleteket szombaton, amelyeken keresztül az érdeklődők új ismereteket szerezhetnek a 17. században épült Egerszeg vár történetéről. A Göcseji Múzeumban az Ódonságok, újdonságok című kiállításon a régi korok tárgyait ismerhetik meg a látogatók: a gyűjteményben ékszerek, különféle viseletek, szakrális tárgyak, kerámiák, pénzérmék, valamint a város és a megye történetét dokumentáló relikviák is megtalálhatók.
A Göcseji Falumúzeumban – az országban elsőként, 1968-ban alapított szabadtéri néprajzi kiállításon – szombaton és vasárnap ugyancsak díjtalan tárlatvezetésre invitálják a látogatókat. A portákon negyven építmény – köztük lakóházak, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék és a 18. századi vízimalom – idézi meg az egykori göcseji falvak hangulatát – mondta el az MTI-nek Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa.

Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában, a szombati sétán a megújult részeket mutatják be: a tavat az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, a Hercegnői kamarakertet, a Pálmaházat övező kertet és madárparkot. A látogatók bepillantást nyerhetnek a következő évek fejlesztési terveibe is, amelyek célja a terület eredeti állapotának visszaállítása, és a parkot átszelő autóút elbontása.
A Balatoni Múzeumban Keszthely aranykora címmel tartanak vetítőképes előadást. A városvédő egyesület közgyűlésén felidézik a Reischl család és nevükhöz köthető sörfőző történetét és bemutatják a romos állapotban lévő sörház újjáépítésének terveit – ismertette a részleteket Németh Péter múzeumigazgató helyettes.
Szólt arról is, hogy az intézmény több Deák Ferenchez (1803-1876) köthető levelet őriz. A zalai származású politikus saját kézzel írt leveleinek többsége az osztrák-magyar kiegyezés előtti időszakból származik. A dokumentumokból szombaton Deák levelezése címmel nyílik kamarakiállítás. A Szendrey-majorban, a Georgikon Kar kezelésében lévő emlékszobában Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nyílik vasárnap kamaratárlat.
A kulturális örökség ünnepéhez több zalai település is csatlakozott: Pákán, az Öveges József fizikus, piarista tanár szülőházában kialakított múzeumban Öveges professzor kísérleti eszközeit is megtekinthetik a látogatók. A főtéren álló római katolikus templomot az 1121-ben keltezett almádi monostor alapító oklevél tanúsága szerint a 12. században építették.  Zalalövőn a 19. századi, boronafalú, zsupp tetővel fedett parasztházból kialakított tájházat tekinthetik meg a látogatók. A Salla Múzeumban a régészeti feltárások során talált római kori anyag érdekesebb tárgyait – kerámiát, mécseseket, ékszereket, író- és varróeszközöket – mutatják be.