Külterületi földadót vezetett be Alsóörs

 

Külterületi földadót vezetett be január 1-ei hatállyal Alsóörs község önkormányzatának képviselő-testülete. A négyzetméterenkénti 20 forintos adó azokat a tulajdonosokat terheli, akik nem gondoskodnak a művelési ágnak megfelelő művelésről – olvasható a jegyző beszámolójában, melyet a község havi lapja, a Halászbokor közölt.

A lakossági fórumokon gyakori észrevétel volt, hogy a kárpótlás során kiosztott földek egy része – különösen azok, amelyek olyan tulajdonosok kezébe kerültek, akik azóta nem is nagyon jártak a településen –  elhanyagolt, gazos. A művelés elhanyagolása miatt ezeken a területen megjelentek a rókák, vaddisznók, őzek és nem utolsó sorban gyom és allergén növények, ezzel sok bosszúságot okoznak nem csak a közvetlen szomszédoknak, de a település lakóinak is.

A rendeletnek nem elsődleges célja, hogy megműveljék ezeket az ingatlanokat, azt más eszközökkel kívánja elérni a település a közlés szerint, de az adófizetés elkerülhető, ha a tulajdonos gondoskodik a művelési ágnak megfelelő művelésről és ennek tényét évente május 30-ig bejelenti.