Különleges tortával köszöntötték a 90 éves TÜNDE nosztalgiahajót

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) által üzemeltetett Tünde nosztalgiahajó idén 90 éves lett. Méltóképp emlékeztek meg e jeles évfordulóról 2017. június 3-án a siófoki hajóállomáson – számolt be a társaság a hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Az „öreg Hölgyet” az utóbbi évtizedek Siófok városhoz kötötték, de a csaknem egy százados múltja során sok emlékezetes eseményt élt meg.

1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében. Akkor még fatestű és felépítményű hajó, a Csongor nosztalgiahajó ikertestvére.

1945. március 27-én a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben álló utolsó két még épségben lévő hajó – a Tünde és a Kelén motorosok – gépházában is elhelyezték már a robbanóanyagot, mikor a pusztítás elkerülése érdekében magyar hajósok a fenékcsapok megnyitásával elsüllyesztették őket, hogy megmentsék a hajót az utókornak.

Később kiemelték a vízből, és 1947-ben helyreállítottan a Balatoni Hajózási Vállalat tulajdonában működött. 1950-ben kapott acéltestet és zárt utasteret. A BAHART nosztalgiaflottájának jeles tagjaként a Tünde motoros számos családi és céges rendezvénynek biztosított már különleges helyszínt, különleges alkalomra, és a mai napig közlekedik, élményt szerezve a Siófokra látogatóknak.

(fotók: Bahart)