Különleges ólomüveg ablakot mentettek ki egy szállodából a hévízi restaurátorok (likebalaton.hu)

Gyönyörű, bár sérült ólmozott üvegablakot mentettek ki az egykori Pátria Hotel épületéből a hévízi múzeum munkatársai. A tervek szerint a becses darabot restaurálják, majd beépítik a kulturális intézményben.

Az art déco stílusban épült egykori hotel különleges ablakára már korábban felfigyelt Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója. Iparművészként felkérték, hogy restaurálja az ólmozott üvegablakot, amit ő felmért, kutatott utána és szakleírást készített róla. A munkából azonban semmi nem lett, mert az üzemeltető cég időközben tönkrement.

Amikor azonban híre ment, hogy az épületet felújítják, az igazgató felvette a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy elkérje a múzeum számára a pincében porosodó, művészi értékkel bíró, nagyméretű ablakot. A válasz beleegyező volt, így a Festetics György Művelődési Központ munkatársai a kezükben vitték át a közeli egykori Pátriából a súlyos darabot. Minden más szállítási mód roppant körülményes és bonyolult lett volna, fogalmazott Hermann Katalin.

A további részletek itt találhatók.