Különleges kísérletek Badacsonyban

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomásán beállítottak egy úgynevezett fitotechnikai kísérletet, és keresték, hogy milyen megoldással lehet a szőlő érésének késleltetésével ugyanarra a szüreti időpontra alacsonyabb cukor-, de lehetőség szerint magasabb savtartalmú és kedvező aroma­érettségű fürttermést elérni. Tavaly már meg is mutatkozott a kedvező hatás. 

Napjainkban a Föld éghajlatában bekövetkező változások a szőlő vegetatív és generatív tevékenységét is jelentősen befolyásolják. Egyre gyakoribbak az olyan évjáratok, amikor az erős napsugárzás és a hosszan tartó hőség miatt a kelleténél magasabb alkoholtartalmú borok születnek – írja a Kertészet és Szőlészet című szaklapra hivatkozva a magyarmezogazdasag.hu.

Ezért az utóbbi két évtizedben gyökeresen megváltozott a termesztési cél. A korábbi érésgyorsítás helyett a klímaváltozás és a szélsőségesebb időjárás következtében az érés lassítása vált kulcsfontosságú feladattá, hiszen egyes évjáratokban a kiugróan magas alkoholtartalmú borok diszharmonikus összbenyomást eredményeznek. Ezen probléma megoldására a kutatók olyan fitotechnikai beavatkozásokat keresnek, melyekkel kitolják az érési idő kezdetét. Az érés lassítására alkalmas lehet a késői metszés, vagy a zöldmunkák közül az intenzív fotoszintetizáló felület csökkentése a zsendülés kezdetén.

A Badacsonyi Kutatóállomáson végzett kísérletben a zöldmunkák közül a rövidre csonkázást és a fürtzóna fölötti aktív lomb lelevelezését választották, a beavatkozást a zsendülés kezdetekor végezték, különböző tőketerhelés mellett. Az eredményeket figyelembe véve 2019-ben a kutatóintézet Pinot noir- és Olaszrizling-ültetvényein újabb kísérletet állítottak be a fotoszintetizáló felület zsen­düléskori csökkentésére.

A 2019-es év szüreti paraméterei alapján egyértelműen megállapítható, hogy mind a hajtások csonkázása, mind a fürtzóna fölötti levelezés kedvezően hatott a mustfokra a Pinot noir és az Olaszrizling fajtánál egyaránt. A fotoszintetizáló felület zsendüléskori csökkentése ugyancsak mindkét fajtánál csökkentette a mustfokot a kontrollhoz képest.

2020 tavaszán a vegetáció megindulása előtt a kísérleti fajtáknál kezelésenként sztereomikroszkópos vizsgálatokat végeztek, hogy megnézzék, miként hatottak a kezelések a rügyek termékenységére. A rügyvizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy egyik fajta esetében sem befolyásolták a rügyek termékenységét.