Különleges kiállítás nyílt postai küldeményekből (zaol.hu)

Mail Art, azaz postai küldeményként érkezett alkotásokból nyílt tárlat a vonyarcvashegyi Művelődési Házban. A szőlő és bor témában meghirdetett pályázatra közel húsz ország alkotói küldték el műveiket.

 

Grafikák, festmények, plasztikus alkotások, sőt, még konyhai törlőkendőből készült művek is láthatóak a tárlaton. Első alkalommal hirdette meg a Mail Art pályázatot a Művelődési ház: borítékra vagy képeslapként elkészített műveket vártak, s melyeket bélyeggel, bélyegzővel ellátva, postai úton lehetett beküldeni. Ez a művészeti ág külföldön ismert forma, de környékünkön újdonság, s hazánk egészét nézve is ritkaság.

-17 országból érkeztek pályamunkák, közel hetven alkotó munkáit látjuk. A legtávolabbi küldemények Argentínából, Brazíliából, Mexikóból, Szaúd-Arábiából érkeztek. Nagyon izgalmas, hogy a szőlő és a bor témáját tőlünk távol eső vidékeken miként fogalmazzák képzőművészeti alkotásba – mondta el Illésné Major Julianna, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A gyűjtemény egyébként a szombati megnyitó óta is gyarapodott, hiszen még a hétfői postával is érkeztek alkotások.

– A kiállítás formája sem mindennapi: megszoktuk, hogy paravánra, rögzítve vannak a képek, de itt madzagokra vannak feltűzve, mert több alkotásnak mindkét oldala érdekes lehet, illetve információkat tartalmaz a hátoldala- tette hozzá az intézmény vezetője.

A Művelődési Ház idén is többféle alkotói pályázatot hirdetett meg. Hamarosan újabb felhívás is napvilágot lát: az ötödik VoVa MiniArt tárlatra, azaz a miniatúrák nemzetközi biennáléjára várják majd az alkotásokat.