Különleges élménynek ígérkezik a balatoni Bagolytúra

Szombaton tizedik alkalommal rendezi meg Szántódon hagyományos Bagolytúráját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület siófoki, helyi csoportja. A költőhelyükön csodálhatjuk meg közelről a kis macskabaglyokat. 


Hatalmas élmény a kezünkbe venni egy gombócnyi macskabagoly fiókát. Bár a szülők pompás vörös vagy szürke tollazattal rendelkeznek, a kicsik még fehérek és aprók. A túra célja, hogy a természetet szerető családok egy kirándulás keretében megismerkedjenek a baglyok életével.

Bicajjal és gyalog is mehetünk
– Két irányból lehet megközelíteni a helyszínt. Balatonendréden 14 óra 30-kor a Szent András templomnál gyülekező túrázók gyalog indulnak a 3,5 km távolságra lévő Tótokilap irányába Baranyai Balázs vezetésével. A kerékpározók (mindenki a saját kerékpárját használja) pedig a Szántódpusztánál található parkolóban találkoznak 15 órakor. Innen aszfalt burkolatú úton kerekeznek ugyancsak Tótokilap irányába.

A két csapat nagyjából egyszerre érkezik a bagolygyűrűzés helyszínére – mondta Pálinkás Andor, a túra egyik szervezője, aki hozzátette, a Szántódi Erdészet útja egyébként a gépkocsiforgalom elől elzárt terület, oda csak az útvonalengedéllyel rendelkezők hajthatnak be. De nem is szeretnének a természeti értékeket bemutató erdei programjukon gépkocsis forgalmat generálni.

A teljes cikk itt elolvasható.