Külön telekadó nyithatja ki a kapukkal elzárt Balaton-partot (sonline.hu)

A Balaton parti sávjának kialakítása a tájképet és a településképet is meghatározza, a szabadon megközelíthető parti sávot minden településen biztosítani kellene – mondta ifj. Horváth János állami főépítész a Balaton Fejlesztési Tanács által szervezett siófoki konferencián, aki megoldást is javasolt arra, miként lehetne megnyitni a lezárt vízparti részeket.

 

Ifj. Horváth János állami főépítész szerint óriási erőt kellene fektetni abba, hogy körbejárható legyen a Balaton-part. Hozzátette: Balatonfenyvestől Fonyódig a part beépítése igen sűrű, a települések összenőttek, a legtöbb helyen kapuk zárják el a vízpartot. – Nagyon jó lenne, ha ezt a közterületi kérdést, ami idegenforgalmi és gazdasági kérdés is egyben, meg tudná oldani az állam, és valamennyi szakma, amelyik ennek a területnek a gazdája – hívta fel a figyelmet a szakember, aki egy javaslattal is élt. Szerinte a vízparti telkekre külön telekadót kellene megállapítani állami szinten. – Aki nem fizeti ezt ki, az úgy tudna megszabadulni a vízparti telekadótól, hogy térítésmentesen köteles lenne leadni azt a 20-50 méteres ingatlanrészt, ami a Balaton körbejárhatóságához szükséges lenne – érvelt ifj. Horváth János. A főépítész ehhez önkritikusan azt fűzte hozzá, hogy ebben a témában az államnak példát kellene statuálnia, és biztosítani a szabad hozzáférést az állami ingatlanokon.

Mint mondta: a kikötők is karakteres meghatározói a táj- és a településképnek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyenek létesülnek. – A Balatont két helyen lehet elrontani, de brutálisan. Az egyik a szőlőhegyek, hegycsúcsok és dombok, a másik pedig a vízpart. Ha ezen a két területen rossz szabályokat hozunk, akkor sajnálatos módon a Balatont, mint üdülőkörzetet is tönkre tesszük, ezt meg kell akadályozni – fogalmazott a főépítész.

A konferencián Kolossa József, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy zajlik a 2000-ben elfogadott Balaton-törvény megújítása. A szabályozás átdolgozása során a törekvések között szerepel többek között a szőlőterületek és a nádas védelme, és kiemelt szempont azoknak az értékeknek a megtartása, amiért szeretjük a Balatont. – Szeretnénk, ha nem nőnének össze a települések és kell, hogy legyen olyan partszakasz, ahol bárki elérheti a Balaton – húzta alá a főosztályvezető.