Kulisszatitkok a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központból (siofok.hu)

Hogyan épült fel az egykor ingoványos területre a siófoki Kulturális Központ? Milyen érdekes járatok húzódnak a mai nézőtér és a színpad alatt? Amikor megérkezünk a Kálmán Imre Kulturális Központba (KIKK) és beülünk egy színházi előadásra, csupán az előteret, a színháztermet és a galériát látjuk. El sem tudjuk képzelni, hogy ez a hatalmas épület mennyi rejtett zugot, titkos járatot rejt. A Kultúrházak éjjel-nappal zseblámpás barangolása által most számos kulisszatitokra fény derült, amiről a siofok.hu számolt be.

A pincétől a padlásig olyan helyeken jártak az érdeklődők, amelyek máskor el vannak zárva a látogatók elől. Megismerték a kultúrházat, és az intézmény munkatársait is, akik nap, mint nap azon munkálkodnak, hogy a KIKK-be látogatók kulturális élményekkel és értékekkel gazdagodjanak.

 

A zseblámpás körbevezetésen a kultúrház múltja is feltárult

1976. június 5-én adták át a Kulturális Központot, melyet három éven keresztül építettek. Az építkezés sokáig húzódott, ugyanis a Ház ingoványos területre épült, alapzatát betonoszlopokkal támasztották alá, erősítették meg. A Városi Tanács ajánlotta fel akkor a telket a városnak a kultúra javára, és a KVV nyújtott hozzá anyagi támogatást. A Kultúrház a MÁV Tervező Iroda tervei alapján épült, és ezzel egy időben készült el a Gáti-gödörben az Anya és a Lánya nevet viselő piros-sárga vízlépcsős szökőkút. A Kulturális Központ tervezőlapján ugyanis ez a szökőkút is szerepelt.

A Kultúrházban nagyon fontos, hogy Kálmán Imrével minél többen találkozzanak, minél többen megismerjék a világhírű operettszerzőt, ezért az operett részletei, dalai valamilyen formában az intézmény számos pontján megtalálhatóak. A galériára vezető lépcsőn például a mester 19 operettjét tartalmazó matricák láthatóak, mely operettek közül a legutolsót már Kálmán Imre fia Charles Kálmán, zeneszerző fejezte be.

A régi vezérlő a hang-és fénytechnika bázisa volt, azonban egy üvegfal választotta el a nézőtértől, melyen keresztül nem megfelelően jött át a hang, így hosszú vívódás után néhány évvel ezelőtt megszüntették a felső vezérlést. A hang- és fénytechnika irányítása lekerült a színházterem utolsó, 12. sorába, ezzel egy időben kialakították a nulladik sort. Érdekesség, hogy a kezdetekben tolmács berendezése is volt a Háznak, mely által a dél-balatoni régió egyik legjobban felszerelt intézményévé vált. A beépített tolmács rendszer segítségével előadásokat tudtak magyarra fordítani.

 

Alagútrendszer a székek alatt

Az emeleten az éppen aktuális tárlatot, a Ságvári Szilády Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kiállítását fedezhették fel a látogatók zseblámpával, majd visszatértek a földszintre, ahol megtudták, egy nyíláson keresztül be lehet jutni a nézőtéri székek alá. Ott komoly alagútrendszer működik. Amikor 2015-ben kicserélték a színházi zsöllyét, a mesterembereknek olyan vékony és szűk alagutakon keresztül kellett ezt a munkát megoldaniuk, mint az Egyiptomi piramisok járatai. A 12. sornál még állva csavarták alulról a székeket, az első sornál ezt már csak hasalva tudták megtenni.

A nézőtéren át a színpad kulisszái mögé haladva, kiderült, hová vezet a Fő térről nyíló hatalmas vasajtó. Az óriási belmagasságú belső tér díszletraktárként funkcionál, ahová sokszor szinte egész nagy darabokban viszik be az elemeket, hogy minél gyorsabban össze tudják állítani a díszletet az előadáshoz.

A látogatók a színpad alatt megtekintették a forgószínpad vájatát, a régi súgó vájatot és a zenekari árok nagy gépeit. Eljutottak a tirisztoros berendezéshez, mely egy az óriási áram központ, és a színpad áramellátásáért felel, bekukucskáltak az öltözőkbe, majd fent az emeleten, az irodai részen az irodákba, ahol a rendezvények, előadások háttérmunkái zajlanak.

Az irodai folyosó a színpad fölé vezetett, ahonnan lenézve, láthatóvá vált az Utazó Planetárium hatalmas, felfújható kupolája, melybe belépve 360 fokban tárul elénk a Naprendszer.

A barangolás végén a legkisebbeket Kerekítő Manó bábos-zenés mondókás mókája várta a kamarateremben, a játékos kedvű csapatok pedig a kávéházban Kultúrkvízen mérhették össze tudásukat.