Külföldi MATE-sok találkoztak Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Keszthely nevezetességeit mutatták be a külföldi MATE-soknak. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem campusainak székhelytelepüléseivel ismerkedhetnek meg a hallgatók. Keszthelyen a Balaton-partot, a kastélyt és az egyetem épületét járhatták be a különböző országokból érkezett egyetemisták – írja a tvkeszthely.hu.

A VSZK épülete előtt gyülekeztek a külföldi hallgatók. Néhányan itt kaptak szállást a kirándulás idejére. A különböző országból érkező mintegy 70 egyetemista a MATE campusain tanul. A városnéző túrasorozat első állomása volt Keszthely. Először a Balaton-parton tettek egy sétát a Georgikon Campus munkatársaival.

„A MATE mind az 5 campusán lesz egy ilyen úgymond campus-túra, ahol a hallgatók mind az 5 campusról megismerhetik egymást és információt szerezhetnek, kapnak az adott campusról, az adott városról, hogy minél jobban megismerhessék egymást is mind az 5 campusról.” – mondta el Soós Adrienn nemzetközi koordinátor.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem célja ezzel a campus-túrával a közösségépítés. Már az első nap alakultak ki barátságok a többnyire ázsiai és afrikai kontinensekről érkező tanulók között.  A hallgatók közül sokan örökítették meg a Balatont. Voltak olyanok, akik táncra is perdültek a vízparton. Minden egyetemista évek óta tanul a MATE valamelyik campusán. A túrára szívesen jelentkeztek.

„Szíriából jöttem, PhD. hallgató vagyok jelenleg a MATE-n. Nagyon jól érzem magam , nagyon szép kirándulást szerveztek nekünk ide. Ez az első alkalom, amikor látom a Balatont és nagyon tetszik.” – osztotta meg Rahaf Alayan hallgató.

Az egyetemisták fő nyelve az angol, leginkább így tudnak kommunikálni egymással. Ennek ellenére olyanok is akadnak, akik már ismerkednek a magyar nyelvvel. Az egyik fiatalember Egyiptomból jött Magyarországra tanulni, gépészmérnök lesz. 2019 óta kezdett magyarul beszélni.

„Nagyon tetszik, főleg így a COVID után, szép az idő. Sok szép hely van Magyarországon, nagyon-nagyon tetszik.” – fogalmazott Abdelrhman Ayman.

A hallgatóknak sétahajózást is szerveztek a Balatonon. Az egyórás körút után közös ebéd és városnézés is szerepelt a programok között. Keszthely után Budapestre, Kaposvárra, Gyöngyösre és Gödöllőre is ellátogatnak.