“Az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben”

Az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra lehet idén számítani, a szélsőségesebbé váló időjárás miatt még fontosabb az előrejelzés pontossága – mondta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki online ülésén. Előadását követően az obszervatórium mellett tervezett építkezés hatását firtató kérdésre reagálva Bóka István, a BFT elnöke így fogalmazott: „mindenki számára egyértelmű, hogy az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben, hiszen itt a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”.

A BFT ülésen több információ nem hangzott el a tervezett építkezésről, amelyről korábban a sajtó is beszámolt, így a hirbalaton.hu az illetékes kormányhivatalhoz fordul tájékoztatásért.

A korábbi híradások szerint négyszintes házat terveznek építeni a siófoki viharjelző állomás közvetlen szomszédságában, és többféle engedélyt is meg tudott szerezni szabályosan a beruházó. Hiába lépett érvénybe tavaly július elején az a kormányrendelet is, amely szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.”

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke tavaly egy konferencián úgy fogalmazott a tervezett építkezésről: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.”

 

Mit okoz a klímaváltozás a Balatonnál?

Horváth Ákos a klímaváltozás hatásairól szóló előadásában kifejtette:

  • gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárások,
  • többször leng ki a Balaton
  • a nyári szezon ősz irányába kezd tolódni, a téli jeges periódusok rövidülnek
  • emelkedik a tó vizének átlagos hőmérséklete
  • kevesebb, de hevesebb nyári zivatar lesz, a hosszabb száraz periódusokat rövidebb villámárvizek (flash-flood) váltják fel

A meteorológus beszélt arról is, hogy a Balatont a klímaváltozás hatásai érzékenyebben érintik mint bármely más területét az országnak, többek között a vízen és vízben tartózkodás, a tömegrendezvények, vagy a vízállás miatt. Meghatározó szerepe van az életvédelmet szolgáló viharjelzésnek és az alapjául szolgáló pontos méréseknek – hangsúlyozta.

 

Károsak a mikroklímára a parti házsorok

A Balaton mikroklímájáról szólva Horváth Ákos figyelmeztetett a tóparti építkezések káros hatásaira, és az építészek, tervezők felelősségére is.

– A tavi cirkuláció a helyi mikroklíma legfőbb alakítója, amit döntően befolyásol a parti terület. Ha például a déli partot beépítik betonházsorokkal, ezek a hatások gyengülnek – mondta.