KSH: harmadára esett a szálláshelyek forgalma októberben (Világgazdaság)

A külföldi vendégek száma 94 százalékkal, a belföldieké 35 százalékkal volt kevesebb idén októberben, mint egy évvel korábban, emiatt a KSH keddi gyorsjelentése szerint a vendégéjszakák és a bevétel nagyjából az egyharmadára esett.

Októberben a vendégéjszakák száma 64 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken – idézi a Világgazdaság a KSH keddi gyorsjelentését.

A koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma ugyanekkor 30 százalékkal csökkent.

Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el októberben a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb ekkor. A belföldi vendégéjszakák esetében az áprilisi mélyponthoz mérten a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatokon 14-szeres volt a növekedés, míg az előző hónaphoz képest 26 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Részben a beutazást nehezítő intézkedések hatására októberben a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 93 százalékkal visszaesett.

A szálláshelyekre érkezett 30 ezer vendég 100 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 80 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a külföldi vendégek körében a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt. A belföldi vendégek száma 35, a vendégéjszakáké 30 százalékkal lett kisebb októberben.

A vendégszám 359 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 810 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 26, az üdülőháztelepeken 22 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák háromnegyedét szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 31 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év októberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régiók Észak-Magyarország és a Balaton voltak.

Mindezek következtében az összes bruttó árbevétel folyó áron 67 százalékkal visszaesett, és így 17 milliárd forintot tett ki. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 4 százalékkal kevesebbet, összességében 2,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Októberben 2080 kereskedelmi szálláshely, köztük 744 szálloda és 826 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.

Az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 53 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 74, a belföldiek 33 százalékkal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 54 százalékkal csökkent, és 219 milliárd forintot tett ki az időszakban.