Közterületre akarnak magánkikötőt építeni a Balatonon (hvg.hu/24.hu)

A siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandon 99 férőhelyes magánjachtkikötőt építene az Álmai nyaralója apartmanok tulajdonosa, a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. – a 24.hu értesülései szerint.

A kikötőt a strand előtti tómederben 18.400 négyzetméteren akarják kialakítani. Az előzetes engedélyeztetés jelenleg is folyamatban van, a tiltakozás viszont hónapok óta tart, ezért szerdára közmeghallgatást hívtak össze a helyi polgármesteri hivatalban. Az eredetileg 184 férőhelyesre tervezett kikötő esetében kötelező lett volna környezeti hatástanulmányt készíteni, 99 férőhelyeset viszont enélkül is tervezhetnek a Natura 2000 besorolású területen.

A Szabadstrand Megóvó Baráti Kör civil közösség szeretné a Balaton jelenlegi szépségét megőrizni; szerintük ez az egyik legnagyobb nemzeti kincs, illetve a magyar identitás része. Félnek attól is, hogy több másik kikötő, pl. a zamárdi környezetéhez hasonlóan ez a rész is eliszaposodik. A partszakasz nemcsak a hobbisportoló, illetve olimpiára készülő szörfösök körében kedvelt, hanem olyan fürdőzők célpontja is, akik nem engedhetik meg maguknak a fizetős strandokat. A Balatonon jelenleg alig 40 szabadstrand van, viszont 90 zárt kikötő. A kikötők számának és területének jelenlegi ütemű növekedése mellett 2020-ra a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör szerint a Balaton a 9000 hajós magyar tengere lehet.

A kikötő tervezője azzal védekezett, hogy kikötőt a szabályok szerint már csak néhány helyen lehet építeni, és ez az egyik. Állítása szerint nem vesznek el területet a szabad strandból, lehet majd a kikötő előtti területet használni – csak épp vízbe menni nem lesz szabad.
A köztulajdonnak és természetvédelmi területnek számító területre tervezett kikötőhöz már megépült az Álmai nyaralója névű apartmanház, a tiltakozók szerint viszont magassága túllépi az engedélyezési tervdokumentációban foglaltakat. A közmeghallgatáson, bár meghívták őket, sem a siófoki polgármester, sem a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. vezetője nem jelent meg.

A hirbalaton.hu információi szerint bár Siófok önkormányzata nem eljáró hatóság az ügyben, a város alpolgármestere, Potocskáné Kőrösi Anita több hivatali munkatársával együtt részt vett a közmeghallgatáson megfigyelőként, mivel a várost érintő kérdésről van szó.