Köztéri szobrok és veszprémi ingatlanok a napirenden (vehir.hu)

Új köztéri alkotások kihelyezéséről, a Völgyhíd téri egykori Dohnányi zeneiskola épületéről és Szilágyi László Miklós utcai lakásáról is döntöttek a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Ahogy arról a vehir.hu beszámolt, a Közigazgatási Bíróságok felállításával a Veszprémi Törvényszék kinőtte a várbeli épületét. Hosszabb távon az egykori piarista gimnáziumba költözik majd az újonnan felállt testület, azonban az épület komoly felújításra szorul. Míg az elkészül, a városi tulajdonban lévő Völgyhíd téri ingatlant, az egykori Dohnányi Zeneiskola épületét használja majd a bíróság.

A VKSZ Zrt. vagyonnkezelőként elvégezte a szükséges műszaki beavatkozásokat, felújításokat, a Törvényszék ezután vehette bérbe az ingatlant. A megállapodás eredményeként a bérleti jogviszonyból befolyó díjak fedezetet biztosítsanak az elvégzett beruházáshoz, így annak megtérülése rövid távon tervezhető.

Önkormányzati tulajdonba kerül Szilágyi László lakása

Megvásárolja, és a 12 éve elhunyt festőművész életművének bemutatására használja majd Szilágyi László egykori lakását az önkormányzat. Az 1900-as évek elején hagyományos építési móddal, kisméretű tégla falazattal épült Miklós utcai társasház első emeletén található lakásban Szilágyi László gazdag falfestményei és életművének egy jelentős része lelhető fel, amely az ingatlan szerves részét képezi.

A lakás megszerzésével és önkormányzati hasznosításával összefüggésben az önkormányzat kötelezettségének érzi, hogy a kortárs alkotó szellemi örökségének ápolásában részt vállaljon. Az ingatlanban lakásgaléria működhet majd, amelyben kortárs, hasonlóan gondolkodó és alkotó művészek kaphatnának bemutatási lehetőséget.

Köztéri szobrokkal gazdagodik a város

Több új alkotás kihelyezéséről is döntöttek csütörtökön. Az OTP előtti (Mindszenty-Brusznyai-Mártírok) körforgalomba egy az Aréna előtti körforgalomban láthatóhoz hasonló Herendi porcelán fa kerül, annyi különbséggel, hogy az új alkotást a Manufaktúra egyik legismertebb mintája, a Viktória-minta díszít. A műalkotás a felállítását követően is a Manufaktúra tulajdonában marad, a város birtokába határozatlan időre szóló letéti szerződéssel kerül. A szerződésben a tulajdonos vállalja, hogy egyedi gondozást igénylő tulajdonát karbantartja, szükség esetén javítja a jövőben is. Az avatás tervezett időpontja ez év közepe.

Lecserélik a Török Ignác utcában található örmény származású aradi vértanúk emléktábláját egy emlékszoborra. Az új műalkotás tervezésére meghívásos pályázatot hirdettek azzal a céllal, hogy az új emlékmű méltó környezetben, mind a 13 aradi vértanúnak emléket állítson. A beérkezett pályamunkák elbírálását követően végül Ashot Baghdasaryan szobrászművész látványterve mellett döntöttek. Az aradi vértanúk emlékművét a 170. évfordulón, 2019. október 6-án avatják fel.