Közösségek Hete – Félszáz program Zala megyében (mti)

Mintegy félszáz – köztük művészeti, természetjáró és gasztronómiai – programot rendeznek a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat keretében Zala megyében. A május 7. és 13. között zajló programsorozat célja, hogy bemutassák a helyi közösségek, szervezeteknek, kulturális és muzeális intézmények sokszínű tevékenységét – mondta el az MTI-nek Tóth József kulturális közösségfejlesztő mentor.

A zalaegerszegi programsorozat nyitányaként szerdán Azáleás-völgybe invitálják a túrázókat. Az arborétumban a havasszépe, havasirózsa virágai már szirmot bontottak, a völgyben virágzó csaknem háromezer cserje színpompás látványt nyújt. A Dísz téren a Göcseji Múzeum szervezésében néptáncos gyermekek hívják táncba a város főterén sétálókat: a flashmobbal a múzeumok éjszakája elnevezésű programsorozatra hívják fel a figyelmet.

Keszthelyen kedden Életre kelt mesék címmel Füzesi Zsuzsa grafikus rajzaiból nyílik kiállítás, szerdán a 80 éves jubileumát ünneplő Virsky – Ukrán Állami Népi Együttes lép fel a színházteremben. Takaró Mihály irodalomtörténész május 11-én Gárdonyi Géza munkásságáról tart előadást.

A csütörtöki városismereti sétán a századfordulón megjelent újságban is szereplő helyszíneket mutatja be a Helikon Kastélymúzeum történésze. A Balatoni Múzeumban az önkéntes munkáról és a helyi lehetőségekről szólnak az előadások, és mesélnek azokról az amerikai diákokról, akik több éve végeznek önkéntes munkát a zalai falvakban.

Nagykanizsán, a Honvéd Kaszinóban hétfőn mutatják be Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező Egyszer volt, hol nem lesz című könyvét, pénteken pedig Farkas László fotóiból nyílik kiállítás. A Hevesi Sándor Művelődési Központban csütörtökön a tavaszt megidéző játékos, dalos, kézműves foglalkozás lesz.

A Közösségek hete programsorozathoz a megye számos falva is csatlakozott. Barlahidán Göcsej, Kerka és Mura vidék természetvédelmi értékeiről, az őshonos növényekről, az erdőkben élő állatokról tartanak természetvédelmi előadást.

Karmacson a Mozi kicsit másképp elnevezésű program jegyében a könyvtármoziban vetítenek majd régi magyar filmeket. Galambokon a Nap Harmata Alapítvány munkatársai és önkéntesei a tradicionális étellel, dödöllével várják a vendégeket. Ozmánbükkön és Bödén helytörténeti sétán mutatják be a helyi épített és természeti értékeket, köztük a bödei Szent Mihály templomot, a haranglábat. A Szentgyörgyvölgyről induló kerékpáros- és gyalogostúrákon a falu 7500 éves történetét, nevezetességeit és mai életét ismerhetik meg a látogatók.