Középpontban a “zsidi laska” (tvkeszthely.hu)

2000 darab, hagyományos és töltött laskával várták a vendégeket Várvölgyre. A zsidi laskának régi hagyomány van a településen, desszertként, és a böjti időszakban második fogásként is fogyasztották ezt a tésztaételt. Laskát még ma is készítenek a településen, és a helyi pékség is kedveskedik a vásárlóknak ezzel a hagyományos népi eledellel.

Sonkás, káposztás és lekváros laskát is kínáltak Várvölgyön a vendégeknek. A 11. Laskafesztiválra nem csak a településről, hanem a környékről is érkeztek résztvevők, hogy megkóstolják a zsidiek hagyományos eledelét. A laskasütést a Várvölgyi Asszonyklub tagjai vállalták magukra a helyi pékség közreműködésével. Nagyjából 2000 laskával készültek a fesztiválra.

„A várvölgyi laskánál ez a hagyománya, hogy anyáról lányra szállt az egész. Volt a hagyományos, a szódaporos, a paprikás, a diós, de most már változások vannak, már van az élesztős, tejfölös, vajas, sajtos. Mindenfajta laska van.” – mondta a keszthelyi televíziónak Szabó Istvánné, az asszonyklub vezetője.

Várvölgyön még ma is készítenek a hétköznapokban laskát, leginkább az idősebbek, de a helyi pékségben is kapható ez a különlegesség. A vendégek körében leginkább a hagyományos laska, és a sós ízvilág élvezett előnyt, de sokan kóstolták a lekváros, félbehajtott változatokat is.

„Erre a régi néphagyományra építettük fel, építették fel elődeink ezt az egész programot. A helyiek mindennapjaiban, főleg ünnepeiben benne van az, hogy laskát tesznek az asztalra. A faluval együtt él ez az egész, régen volt egy olyan becenév is, hogy zsidi laskások. Zsid volt Várvölgy régi neve.” – emelte ki a település polgármestere, Barcza Balázs.

A várvölgyi laskafesztivált 11 évvel ezelőtt hívták életre. A program célja a szórakoztatás mellett az is, hogy megőrizze a hagyományos várvölgyi eledelt az utókornak. A szervezők és a település polgármester évről-évre igyekeznek változatos programot kínálni a helyieknek és a vendégeknek egyaránt.