Közelekdési razzia a Balaton déli partján

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés zajlott július 10-én a Balaton déli partján, hatvanhárom szabálysértővel szemben léptek fel a rendőrök – a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

 

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei július 10-én Siófok, Fonyód, és Marcali vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték fokozottan. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nemcsak civil autókkal, hanem drónokkal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul.

Az akció ideje alatt a járőrök 239 gépjárművezetőt ellenőriztek, közülük két sofőrrel szemben felmerült az ittasság gyanúja. A rendőröknek emellett sebességtúllépés, elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint biztonsági öv használatának hiánya miatt összesen 63 esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést hat járőrautó, négy civil gépkocsi, egy sebességmérő berendezés és két drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű ellenőrzéseket – áll a rendőrségi közleményben.