Közel száz magyar filmet nézhetünk a Balatonnál (turizmusonline.hu)

2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet – köztük számos premiert – láthatnak majd a filmbarátok jelképes 500 Ft-os áron – írja a turizmusonline.hu.

A MOZ.GO idén először olyan, még készülő magyar alkotások kulisszatitkaiba is betekintést ad a közönségnek, mint a Hunyadi és a S.E.R.E.G.

Az Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Filmintézet immár negyedszerre viszi Veszprémbe, Balatonfüredre és Balatonalmádiba a magyar film legnagyobb hazai seregszemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol az elmúlt év legkiválóbb alkotásai mellett premier filmeket és klasszikusokat egyaránt láthat a közönség. Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk premier előtti gálavetítésével nyílik az esemény. Az Agatha Christie stílusát idéző, humoros fordulatokban is bővelkedő krimi-vígjátékban a színészből nyomozóvá avanzsáló főszereplőt Kern András alakítja. Mellette olyan színészlegendákat láthatunk a vásznon, mint Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati, a fiatalabb generációból pedig többek között Stefanovics Angéla, Keresztes Tamás és Elek Ferenc szerepel a filmben.

A fesztiválon lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmjének. 55 év, 1300 dal, 45 ország, megszámlálhatatlan fellépés. A legendás Kaláka megzenésített versein immár a harmadik generáció nő fel határainkon innen és túl. A MOZ.GO-n lesz Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR és animációs elemeket is tartalmazó, formabontó alkotásának premierje, Surányi András Eötvös Péter című portréfilmje pedig a nemrégiben elhunyt, világhírű zeneszerző életét mutatja be.

A megújult MOZ.GO idén először készülőben lévő magyar alkotások kulisszatitkaiba is betekintést ad a közönségnek.
Így a Variety szerint minden idők egyik legepikusabb európai televíziós produkciója, az itthon és világszerte az év végén a képernyőre kerülő 10 részes Hunyadi sorozat, valamint a terroristákra vadászó lövészek akciódús életét bemutató, 6 részes S.E.R.E.G. is bemutatkozik majd.

„A mozgófénykép szót sokáig csak „mozgó”-ként emlegették a filmszínházak, ebből született meg a magyar mozi szó, mely 1907-ből, Heltai Jenőtől származik. A fesztivál új neve, a MOZ.GO visszanyúlik tehát a film születésének gyökereihez, miközben utal korunk lendületességére és filmnézésére hív: menjünk moziba!  Idén új helyszínekkel is bővül a fesztivál. Visszatér a veszprémi Agóra és immár a balatonfüredi Kongresszusi Központ is kínál programokat. Az esemény háziasszonya idén Morvai Noémi az MTVA M5 kulturális csatorna kiemelt szerkesztő-műsorvezetője lesz.”

– mondta Csáky Attila fesztiváligazgató.

A Magyar Mozgókép Díjakról idén is öt fős szakmai zsűri dönt. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.