Közel három millárd forint érkezhet Tihanyba (veol.hu)

Két milliárd 700 millió forinttal támogatja a kormányzat a Tihanyi Apátság felújítását, turisztikai látnivalókkal történő bővítését, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tihanyban, a Lélek a vizek felett című múzeumi kiállítás, illetve a Bencés összetartozás fényképtárlat megnyitóján, az apátságnál pénteken, Szent Benedek, a bencés rend alapítója, regulájának kidolgozója nyári ünnepe alkalmából.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az összetartozás apropóján aláhúzta a kereszténység megtartó, közösségteremtő erejét, a hitet, az elkötelezettséget, az állhatatosságot, amelyekre minden eddiginél nagyobb szükségünk van. Felidézte, 2020-ban a magyar történelem legszomorúbb-, és legfájdalmasabb eseményére emlékezünk, amikor a magyar nemzetet szétszakították, és hazánk területének kétharmadát elveszítette. A miniszter üdvözölte az országunkra jellemző szabad vallásgyakorlást, miközben a világon 260 millió keresztényt üldöznek,10 ezer templomot leromboltak – tudósít a veol.hu.

Mihályi Jeromos tihanyi perjel, az apátság vezetője köszönettel szólt a kormány támogatásáról, segítőikről, mert a felújítással gazdag kiállításban tudják megmutatnia az örökséget, amit Tihany, a bencés közösség, a monostorok összefogása, a keresztény magyar kultúra és hit jelent.

Szólt a Tihanyi Apátság ezeréves küldetéséről, amely a Balaton felett hirdeti, szolgálja a keresztény és magyar kultúrát, mely kiemel minket a hétköznapok szürkeségéből, és közelebb vezet Istenhez.

Tóthné Szlavkovszky Mariann, a kiállítás kurátor szerint Tihanyban már ezer éve találkozik a víz az éggel, a nyugati kereszténység a keletivel, a természet a hittel és a történelemmel, az apátság a felekezetek és a vallások párbeszédében közvetít.

Sárai-Szabó Kelemen, a győri Szent Mór perjelség elöljárója, bencés szerzetes a fotópályázat védnöke méltatta a fénykép kiállítást, amit korábbi és jelenlegi diákok készítettek.

Barkó Ágoston, tihanyi plébános, perjeli titkár felidézte, a múzeum felújításához, a kiállításokhoz az apátság a Széchenyi 2020 program, Világörökségi helyszínek fejlesztése című pályázattal nyert támogatást. A legmodernebb eszközökkel, 11 nyelven mutatják be az apátság közel ezer éves történetét. A galériában 60 fényképből álló kiállítással köszöntik a Nemzeti összetartozás évét, és a bencés közösséget.