Közel 40 milliárd a zánkai és a fonyódligeti táborok felújítására (hvg.hu)

Uniós milliárdokkal stafírozták ki a zánkai és a fonyódligeti táborok gazdáját, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt: az eddigi, felújításra szánt 26 milliárd forint közpénz mellé most 13,5 milliárd forintot nyert „esélyteremtés” címszóval – írja a hvg.hu.

Nem lepődtek meg a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásával foglalkozó szervezetek, amikor nyerteseket hirdettek az Esélyteremtő programok megvalósítása című uniós pályázaton: a 17,4 milliárd forintos keretösszeg döntő része a zánkai és a fonyódligeti gyerektáborok tulajdonosához jutott. Legfeljebb szépségtapaszként kerülhettek a támogatottak köré a fejenként 500-500 millió forintot elnyerő kisebb alapítványok és egyházak – utóbbiak közül éppen a kormánykedvencként aposztrofált Magyarországi Református Egyház.  A pénz jelentős részét digitális fejlesztésre költik a nyertesek, magyarul például laptopokat vásárolnak a gyerekeknek. A kisebb nyertesek szívfájdalma, hogy további szálláshelyek létrehozására nem fordíthatják a pénzt – a zánkaiaknak viszont erre ott van a 26 milliárd forintos keret.

Az egykori zánkai gyerekváros 17 milliárd forintra becsült értékű területét ajándékba kapta meg tavaly a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez tartozó alapítvány, amely a felújításra szánt 26 milliárd forint mellé évi 4-5 milliárd forint működési forrást is kap az államtól. A HVG szerint turisztikai körökben már kész tényként kezelik, hogy a felcsúti polgármester szeretné megszerezni a zánkai ingatlant, ám az alapítvány ezt a hírt cáfolja. Mészáros Lőrinc ugyanakkor már a tábor közelségében van: az egykor Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Canter Borház Kft. újdonsült gazdájaként bórkóstolós vendéglátóhelyet fejlesztene Zánkán – értesült a HVG. A helyi képviselőtestület máris a településrendezési terv módosításáról konzultál Mészárosékkal.