Közel 300 millió jut a Marcali Fürdő és Szabadidő Központ energetikai korszerűsítésére

Még idén megkezdődhet 298 millió forintból a Marcali Fürdő és Szabadidő Központ energetikai korszerűsítésére. A projekt célja a létesítmény épületének teljes fűtési energia igényének megújuló energiával történő ellátása és a szükséges energiahatékonysági beavatkozások megvalósítása – írja a marcaliportal.hu. A marcali fürdőben 2022 óta nem emeltek árat.

 

A projekt keretében megtörténik a Marcali Fürdő és Szabadidő Központ területén található 3 db termálkút eddig nem hasznosított hőenergiájának hasznosítása korszerű víz-víz és kiegészítő földhő-víz hőszivattyús rendszer alkalmazásával, ami kiváltja a jelenlegi fosszilis földgáz energia igényt és jelentősen megnöveli a már eddig is alkalmazott geotemális hőhasznosítás hatékonyságát.

Az épület tetőszerkezetén elhelyezett napelemes rendszer révén a geotermális hőhasznosítás a villamos energia igény csekély mértékű növekedése mellett tud megtörténni.

A hőszigeteltlen ablak nyílászárók cseréjével és a szükséges hőleadó rendszer korszerűsítés révén a többelemű megújuló energia hasznosítás az épület energiahatékonyságának növelése mellett valósul meg. A projekt hosszú távú célja a fenntartható energiahasználat erősítése Marcali városában.

 

Nem kellett bezárni az uszodát, és nem emeltek árat

Bereczk Balázs alpolgármester a Facebook bejegyzésében tesz említést a fürdő energetikai korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési kiírásról:

A termalonline.hu portál szerint az országban összesen két fürdő található, ahol 2022-óta nem történt belépőjegy áremelés, ezek egyike a marcali fürdő.

A szaklap is kiemeli, hogy az energiaárak emelkedése ellenére sem nőttek a díjak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mind a Pénzügyminisztériumban, mind a Honvédelmi Minisztériumban eredményesen tárgyaltunk a rezsiköltségek központi támogatásáról.

De a belépődíjak változatlansága mellett sokkal fontosabb eredmény, hogy nem zárt be az uszoda, ellentétben Boglár, Csurgó, Lengyeltóti, Fonyód uszodáival, továbbá nem csökkentették a dolgozók számát (egyetlen önkormányzati intézményben sem) – írja az alpolgármester.

 

Már nem tanulnak úszni a térség iskolásai

A héten elkezdődött az úszásoktatás az óvodások számára. Sajnos a térség iskolásai az idei évben is kimaradnak ebből a lehetőségből, pedig a tanuszoda megnyitásától (2004) amíg az önkormányzatokhoz tartoztak az iskolák (2013), minden település áldozott arra, hogy diákjai megtanulhassanak úszni az erre a célra épült tanuszodában.

A fürdő energetikai korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési kiírás is hamarosan megjelenik, így az idei évben elkezdődik a fejlesztés – írja a marcaliportal.hu.