Kotorják a Balaton medrét

Tiszta időben jól látható, hogy a Balaton Tihany és Siófok közötti vízterületén tekintélyes méretű gépek végeznek munkálatokat. A Balatoni Futár ezzel kapcsolatban kereste meg kérdéseivel a Balatoni Hajózási Zrt-t.

A Balatoni Hajózási Zrt. műszaki szolgáltatásai keretében megbízói igény alapján végez kotrási, strandhomokolási és egyéb vízépítési feladatokat a Balatonon – közölte Mihalovics Dóra marketingvezető, hozzátéve: „Az ilyen jellegű munkák elvégzésére természetesen az idegenforgalmi főszezonon kívüli időszak a legalkalmasabb a Balaton régióban, ezt a munkák kivitelezésénél, átfutásánál mindenképpen figyelembe kell venni. Napokban fejeződik be Balatonfüreden és Révfülöpön strandhomokozási munkálat külső megrendelések alapján összesen csaknem 2000 m3 homok mozgatásával, melyhez a mederkezelő vízügyi igazgatóság által kijelölt helyről termeljük ki a jó minőségű balatoni homokot a tómederből.

     A Balatoni Hajózási Zrt. jelenleg 1 kotróhajóval rendelkezik. A mederkotrási, mélyítési feladatok során kikotort üledéket uszályainkkal elszállítjuk, és az elevátor segítségével juttatjuk el a parton kijelölt zagytérbe. Pillanatnyilag a rendelkezésünkre álló technológia csak úszó kotróval való kotrást és a kikotort üledék zagytérbe való szállítását teszi lehetővé. Ez a feliszapolódási probléma kezelésére csak olyan helyen alkalmas, ahol van lehetőség a lágyiszap alatti keményebb mederfenék kikotrására – gödörásás –, aminek a helyére a lágyiszap le tud süllyedni. Ilyen területek lehetnek pl. a kikötők. Jelenleg fejlesztés alatt van társaságunknál egy olyan technológia, amely a problémát okozó lágyiszap eltávolítását, helyszíni víztelenítését és zagytérbe való szállítását teszi lehetővé. Ez a berendezés várhatóan ~100 m3/h zagy kiemelésére, víztelenítésére lesz alkalmas –napi ~1000m3)

     A fenti fejlesztés befejezését követően lesz még egy berendezésünk, ami olyan lepelkotrási technológiára lesz alkalmas, ami a zagyot képes besűríteni is. Ilyen technológiával pillanatnyilag a Balatonon senki nem rendelkezik. Jelenleg Balatongyörökön áll rendelkezésre lerakóhely, azonban az általunk fejlesztett új technológia a kikerülő zagy más irányú –környezetbarát – felhasználására is lehetőséget biztosít majd, ami szükségtelenné teheti a sűrített zagy zagytérben történő elhelyezését.”