Kötetben a Club Aliga története (sonline.hu)

Nem mindennapi könyvet vehettek kezükbe a balatonaligaiak. A Club Aliga múltját gyűjtötte egy kötetbe Veres Lászlóné Befejezetlen történet című könyvében. A szerző a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület és az Aligai Fürdőegyesület soraiban is harcolt a szabad vízpartért.

– Mindkettőben ugyanaz volt a cél, hogy kiharcoljuk a vízpart használatát – mondta a balatonaligai üdülőtulajdonos. – Ez olyan nagy munka volt, és olyan sok emberrel kerültem kapcsolatba, hogy kár lett volna ezt a sok dokumentumot kandallóba dobni. A Balaton szerelmese vagyok, ez motivált a legjobban a munkámban.

Habár a Club Aliga állami tulajdon volt, de az itt élők mindig is magukénak érezték a komplexumot. Jogos igény volt az aligaiak részéről, hogy szabadon használhassák a Balaton partot. – Amikor először el akarták adni a területet, szerveztünk egy tüntetést és el is ment a vevő kedve az üzlettől – idézte fel a múltat Veres Lászlóné. – Azért küzdöttünk, hogy a közterületeket az utakat, a parti sétányt, a strandot hagyják meg közösségi használatban.

 Az erőfeszítéseket végül siker koronázta, ennek állomásait foglalja össze a dokumentum kötet.

– A mai nap egy különleges pillanat a balatonvilágosiak számára – mondta Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő a könyvbemutatón. – Veres Lászlóné tollából egy olyan könyv bemutatóján vehetünk részt, amely objektíven de részletesen írja le az elmúlt évtizedek harcát. Witzmann Mihály hozzátette, részeredmények már vannak, de megnyugtatóan rendezni kell az Aliga I. nevű terület sorsát.

Ez Fekete Barnabás polgármester szerint a legoptimálisabb úgy lenne, ha az önkormányzat megkapná a kikötővel is rendelkező ingatlant.