Kötelező béremelés – gondban az önkormányzatok (veol.hu)

A minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelése az önkormányzatoknak is többletterhet jelent. Hogyan oldják meg a kifizetését? Erről érdeklődött néhány veszprémi településen a veol.hu.

A minimálbér emelése kötelező, ezt a költségvetési rendeletbe beépítettük, a költségvetési javaslatot az előírások figyelembevételével állapítottuk meg, nyilatkozta Scher Ágota, a veszprémi polgármesteri hivatal pénzügyi irodájának vezetője a portálnak. A veszprémi önkormányzat által fenntartott intézmények esetében ez közel 120 millió forintos többletkiadást jelent, a fedezetet az állam egyelőre nem biztosította. A költségvetési rendeletet a képviselő-testület február 23-i ülésén, a bizottságok jövő héten tárgyalják – olvasható a Napló online felületén.

A sümegi önkormányzatra nem súlyos, de jelentős terhet rótt a minimálbér-emelés – tudta meg a veol.hu Végh László polgármestertől.

– “A hivatal 32 dolgozója közül 18-at érintett az emelés. – A feszültségek elkerülése miatt az illetményalapot is megemeltük 38 ezerről 44 ezer forintra. Szinte minden dolgozó bére emelkedett így, ez mintegy 11 milliós plusz- terhet jelent” – mondta a sümegi polgármester.

Balatoncsicsón Schumacher József polgármester hangsúlyozta: nálunk ez nem okoz különösebb gondot, mert a munkavállalóik többsége magasan képzett, és az ötszázalékos szociálisjárulék- csökkentés nagyjából fedezi a minimálbér-emelés költségét.

– “Az is igaz persze, hogy van olyan dolgozónk, akinek most 161 000 forintra, a szakmunkás-minimálbérre emeltük a fizetését, ami így ezer forinttal alacsonyabb, mint a harminc éve a hivatalban dolgozó kollégáé. De a döntés jó, mert ez még így sem sok pénz, csak most gondolni kell azokra is, akik ebbe az emelésbe nem fértek bele. Meg kell majd emelni például az óvodai dolgozók bérét is.”

Nagyvázsonyban megadták a béremelést, sőt arányosan emeltek más dolgozóknak is. Problémát nem okozott, a költségvetést kellett egy kicsit átcsoportosítani.

– “A jutalomkeretet megszüntettük, viszont helyette mindenkinek emeltük a bérét, azoknak is, akik törvényileg érintettek, és azoknak is, akik nem. A magasabb bérre kevesebbet, az alacsonyabbra többet adtunk” – tájékoztatta az újságot Fábry Szabolcs polgármester.

A béremelésről Berhida polgármestere, Pergő Margit elmondta: örömteli megvalósulásuk ellenére problémát is okozott.

– “Az egyik gond az, hogy az alacsonyabb fizetési kategóriába tartozók jövedelme így „rácsúszott” a közép- kategóriába tartozók jövedelmére, mivel az ő fizetésük kötelezően nem emelkedett – mondta. – A másik gond, hogy az év eleji emelések idején még nem volt hír arról, hogy ezt központilag finanszírozzák, most is csak annyit tudnak, hogy az önkormányzatok az adóerő-képességük figyelembevételével kapnak majd támogatást.”

Balatonkenesén arra számítanak, hogy ösztönözni fogja a munkavállalókat a béremelés.

– “Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt a fizetés emelésére. Természetesen a költségvetést ennek megfelelően módosítani kellett, azonban bízunk abban, hogy a béremeléssel tovább emelkedik a városért végzett munka színvonala, így végső soron mindenki részesülhet annak előnyeiből” – válaszolta a veol.hu megkeresésére Tömör István, a város polgármestere.

(16:45)