Köszönet: jelképet tervezett a Gömbkilátó megálmodója (sonline.hu)

A balatonboglári önkormányzat emléklapot és plakettet küldött az Egyesült Államokban élő Kádár Istvánnak, a Gömbkilátó tervezőjének.

Mészáros Miklós polgármester elmondta, nemrég felvették a kapcsolatot Németh Zoltánnal, az idős építészmérnök Egerben élő unokaöccsével. Ezt követően telefonon hívták fel a 90 éves Kádár Istvánt, aki jelenleg egy San Francisco-i szanatóriumban él. Az 1967-ben emigrált mérnök ma is jól beszél magyarul. Mint megtudtuk, az ő nevéhez fűződő Gömbkilátó tervezése, nemrég az év kilátója címet is elnyerte az Aktív Magyarország által kiírt pályázaton.

Annak idején egy székesfehérvári fémmunkás vállalatnál készült el a Gömb, ami az 1960-as évek második felében került csak a mai helyére. Kádár István tud arról, hogy ma már Balatonboglár jelképe az ismert kilátó, ám élőben nem látta még azt a Balaton-parti városban – tudtuk meg a polgármestertől. Ezért meghívták az idős építészmérnököt Boglárra, aki szeretne is eleget tenni ennek, ha a közeljövőben lehetősége lesz rá – írja a sonline.hu.