Korszerűsítik a balatoni viharjelző rendszert

Fejlesztik a viharjelző állomásokat, és várhatóan nyolc új telephelyet is létesítenek uniós pályázati forrásból – értesült a hirbalaton.hu az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. A katasztrófavédelmi rendszerek modernizációjával és a csaknem ötven újonnan beszerzett eszközzel erősödik a Balaton térségének mentési képessége.

A projekt célja a katasztrófavédelmi szervek reagálóképességének növelése, s ezáltal az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának erősítése. Súlyozottan a mentési tevékenységek, valamint a balatoni viharjelző rendszer fejlesztése jelennek meg a pályázat megvalósításában. Kiemelten kezelik, hogy a katasztrófavédelem egységei extrém, kritikus helyszíneken is képesek legyenek beavatkozni, a bajba jutott állampolgárok életét és anyagi javait a lehető legrövidebb idő alatt megmenteni.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázat új gépjárművek és eszközök beszerzését teszi lehetővé, amelyek segítségével a katasztrófavédelmi egységek például erdő-, bozót- és nádastüzeket esetén könnyebben és gyorsabban megközelíthetik a helyszínt, valamint megfelelő műszaki felszereltséggel oldhatják meg feladataikat. Emellett  nemcsak a tűzeseteknél használható, hanem vízalatti és jégről mentésre is alkalmas eszközök beszerzését részesítik előnyben.

A balatoni viharjelzőrendszer korszerűsítését, a lakosság gyors tájékoztatását új állomások létesítésével, illetve a már működő telephelyek fejlesztésével kívánják megvalósítani. Tervezik modern LED-jelzőberendezések üzembe helyezését, amelynek előnye az energiatakarékosság, a hosszú élettartam és a fenntarthatóság.

Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyra új parti viharjelző állomás kerül, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomást létesítenek.

Az egymilliárd forint összértékű fejlesztések és a beszerzések várhatóan 2019 nyarára valósulnak meg.