A Balaton partjáról és a veszprémi iskolapadtól egészen egy Michelin-csillagos konyha vezetéséig jutott Rózsa Dávid. Már öt éve a lakhelye Svájc, azért költözött oda, hogy folytassa a karrierjét a gasztronómia területén. Két éve kezdett dolgozni séfként a jelenlegi munkahelyén, a Hotel Belvedere Grindelwaldban, és kilenc hónap kemény munka után a szálló 1910 nevet viselő gourmet éttermének sikerült kiérdemelnie az első Michelin-csillagát, amit azóta is büszkén őriz. Idén októberben sikerült megvédeni ezt a címet – írja a veol.hu.
Svájc gourmet magasában
Burrito – felelte Rózsa Dávid séf, amikor megkérdeztük, mit evett ebédre azelőtt, hogy beszélgetni kezdtünk vele. Az készült ugyanis aznap a személyzetnek a konyhán, amit vezet. Kedvence máig a hortobágyi húsos palacsinta. Ez az étel is a gyerekkort idézi fel benne. Hajdúböszörményben született, de a Balaton partjára járt nyaralni a családja, és szüleinek annyira megtetszett a magyar tenger, hogy ideköltöztek. A kis Dávidnak ez akkoriban nem tetszett, de amikor barátokat szerzett és rájött, hogy a Balatonban lehet horgászni, akkor már igen. Beleszeretett a környékbe.
Veszprémben járt gasztronómiai középiskolába, a technikumi évek alatt itt tanította Becz-Rábóczki Orsolya cukrász, aki már többször ajánlott recepteket olvasóinknak. Ezúttal tanítványa, a séf is megteszi.
Svájc a kihívás, a Balaton az otthon
Ma már Budapestet és a Balaton-felvidéket egyaránt az otthonának tekinti Rózsa Dávid. Több érdekes fordulatot hozott számára az élet, míg a svájci étterembe került, ahol konyhafőnök lett. Az így szerzett életreceptjeiből szinte mindenki tanulhat. Például először szakácsnak tanult, aztán mégis az informatika területén helyezkedett el, hiszen fiatal volt, érdekelte, szórakoztatta a digitális világ. Ám amikor programozóként dolgozott, rájött, hogy valójában a főzés lehet az igazi választottja, és bátran mert váltani, visszatért a gasztronómiához.
Fontosnak tartja, hogy olyasmivel foglalkozzon, ami igazán lelkesíti, ami kreativitást igényel. Amit tud, azt kombinálhatja, és először fejben képzeli el a különböző ízek együttesét, majd jön a tesztelés. Amikor egy ilyen kísérletezést elkezd, még nem tudja, hova jut, s ez izgalmas. Amikor aztán már egy megálmodott és pontosan összeállított menü elkészítéséről van szó, akkor elsődleges a precízség.
A teljes cikk fotókkal ITT olvasható.