Koronavírus: zárlat alá helyezték a tapolcai hajléktalanszállót (veol.hu)

A tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállásán teljes az intézményi zárlat, mivel kilenc személynek pozitív a koronavírustesztje. A zárlatot a következő közel 10 napra rendelték el.

Jelenleg kilenc fő pozitív koronavírusos személyt az ajkai Magyar Imre Kórházban kezelnek, egy főt megfigyelés alatt tartanak – írja a veol.hu.  Január 18-án egy fő COVID-gyorstesztje pozitív lett, a 78 éves férfit az ajkai kórházba szállították. Ezt követően egyik szobatársa produkált tüneteket, a gyanú miatt őt is Ajkára szállították, ahol nála is igazolódott a betegség.

Elsődleges kontaktként a betegek szobatársait határozták meg, az ő tesztelésüket Huberth János főorvos rendelte el. Január 20-án gyorsteszt szűrésük megtörtént, eszerint két fő pozitív, kettő negatív eredményt hozott. Utóbbiak esetében a PCR-teszt eredménye mindkét esetben pozitív lett. Őket a mentők ugyancsak az ajkai kórházba szállították. További három kontaktszemély esetében 21-én, 23-án és 24-én igazolták a fertőzést.

Az intézmény dolgozóinak gyorsteszttel történő szűrése eredménye mind a nyolc dolgozónk esetében negatív lett, a koronavírusos lakókkal közvetlen kontaktusba kerülő dolgozók gyorsteszt és PCR-teszt szűrése szintén – mondta Magvas Zoltán az intézmény vezetője.

Hozzátette, hogy a pandémiás terv előírt óvintézkedéseit megtették.