Koronavírus: újratervezés a Balaton környéki településeken (sonline.hu)

Újratervezés. Nagyjából egy hónappal a koronavírus-járvány kezdete után a legtöbb település képviselő-testülete már erre készül. Részint mert jelentős bevételkiesésre számítanak, másrészt mert jelentősen megterheli büdzséjüket a védekezés.

Gyakorlatilag néhány nap alatt leállt az élet a somogyi településeken is: az emberek zöme megfogadta a tanácsot, és nem hagyja el otthonát. Csak ahova nagyon muszáj, oda mennek. Ez azonban komoly érvágás a települések számára, amelyekre ezekbe az időkben egyébként is több teher hárul – írja a sonline.hu.

Komoly iparűzési- adóbevétel visszaesésre számítunk – mondta Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. Hozzátette: az önkormányzatnak vannak saját ingatlanjai, amelyeket kiadtak bérbe vállalkozóknak. De bezárt a kozmetika, a fodrászat, a vendéglátóhelyek. Ez legalább félmillió forintos ki­esést jelent, ha még 2 hónapig tart ez a helyzet. Kifejtette: már most félmillió forintot fordított a település védekezésre: maszkok előállítására, önkormányzati dolgozóknak védőfelszerelésre és fertőtlenítőszerekre, s a közterületek tisztításához is be kellett vásárolniuk. Utóbbiakkal kapcsolatban a polgármester elmondta: a korábbiakhoz képest négy-ötszörös áron jutottak csak hozzá ezekhez.
A kisebb, nem üdülőkörzetben lévő települések helyzete nem könnyű, tekintve, hogy tartalékaik sincsenek a turizmusból.

A fürdőink nem üzemelnek, ami havonta 6 millió forint bevételkiesést jelent, a költségek viszont megmaradtak – mondta Ormai István, Nagyatád polgármestere. Hozzátette: ha vendégek nem érkeznek a Rinya-menti városba, az idegenforgalmi adó is elmarad. A szabadtéri piacot is be kellett zárni, emiatt önmagában másfél millió forinttól esik el a település.

Fonyódon is kiesnek a tervezett bevételek, de a cégek még működnek a városban. Mi azt a visszajelzést kapjuk, hogy az alkalmazottakat átcsoportosításokkal ugyan, de dolgoztatják a cégek – mondta a lapnak Erdei Barnabás, alpolgármester. A költségvetést át fogják dolgozni már áprilisban, mert azt látják, hogy az elfogadott büdzsé idén nem lesz tartható.

Hozzátette: a hivatalban már azon dolgoznak, hogy mit hogyan csoportosítsanak át. Ennek oka, hogy a turizmus jelentős bevételeket generál, arról nem is beszélve, hogy a piac is komoly forrás. A piacuk működik továbbra is, viszont mivel reggel 8 órától 12 óráig van nyitva és a kormányrendelet a 65 év felettieknek 9 és 12 óra között teszi lehetővé a vásárlást, sokan nem érnek oda. Emiatt az önkormányzat délután 2 óráig nyitva tartja a létesítményt, így a fiatalabb korosztály is intézheti bevásárlásait – tette hozzá.