Koronavírus: újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be a kormány

Kibővíti a múlt héten bejelentett, a koronavírus ellen meghozott gazdaságvédelmi intézkedéseket a kormány – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: a vírus terjedésének három szakasza van, és a védekezés ütemét is, a teendőket is, a döntéseket és a lépéseket is ehhez kell igazítani.

Az első szakasz volt, ezt sajnos már magunk mögött hagytuk, az egyéni fertőzés korszaka, ebből átléptünk a csoportos fertőzések szakaszába, és úgy látom, hogy gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzések felé – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta:  Magyarországon naponta húszezres mértékben gyártanak maszkokat, de ez a gyártókapacitás most felmegy napi 80 ezerre. Felsorolta a rendelkezésre álló védőeszközöket, eszerint speciális maszkból milliós készletet vásároltak, védőruhából több mint 30 ezer érkezett. 20 millió pár kesztyű, 2560 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. 66 905 kórházi ágy van jelenleg, de 252 tábori kórházi ágy is bevethető még.  19431 65 év alatti orvos van Magyarországon, illetve 4312 rezidens.

Orbán Viktor további gazdaságvédelmi intézkedéssort is bejelentett:

  • a taxisok után további 8400 kisvállalkozásnak adnak mentességet a kata-járulékfizetés alól – a pontos tevékenységi köri felsorolást a rendelet tartalmazza majd,
  • a március 20. előtt keletkezett kata adótartozásra mentességet ad a kormány a veszélyhelyzet idejére;
  • mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatti adóbefizetésre;
  • a kilakoltatásokat, lefoglalásokat  valamint az adótartozások behajtását felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére;

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a gazdaságvédelem nem különülhet el a családvédelemtől, éppen ezért a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságok megmaradnak, a veszélyhelyzet lejártáig nem függesztik fel a folyósítást.