Koronavírus: látogatási tilalom a Keszthelyi Kórházban is (TV Keszthely)

Müller Cecília hétfőtől az ország összes szociális intézményében látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el. Szeptember 9-től az összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben látogatási tilalmat- közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Keszthelyi Kórházat érintve Dr. Kvarda Attila főigazgató a TV Keszthelynek elmondta:  a gyermekosztályon fekvő gyermekek szülei is kivételt képeznek a látogatási tilalom alól.

Míg egyes országokban enyhülni látszik a koronavírus okozta fertőzés addig hazánkban  újra felerősödött a járvány. Tekintettel a  naponta emelkedő beteglétszámra  indokolttá vált  az újabb szigorítások meghozatala.  Az országos tisztifőorvos az ország összes egészségügyi és fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményére látogatási tilalmat rendelt el, beleértve a magánellátókat és a közfinanszírozott intézményeket is. A Keszthelyi Kórház főigazgatója  ,a Keszthelyi Televízió Objektív című adásában mondta el a lakosságot érintő,kórházra vonatkozó változásokat.

“Látogatási tilalom 9-től érvényes az egészségügyi intézményekben. Ez vonatkozik a Keszthelyi Kórházra és a Hévízi gyógyfürdőre is. Mindkét intézményben általános látogatási tilalom került elrendelésre. Az általános látogatási tilalom alól van pár kivétel. Ilyen például, a haldokló beteghez látogató bejöhet. A haldokló beteghez, terminális állapotban lévő beteghez Istentiszteletre bejöhetnek az egyházi személyek. Illetve az apás szülés továbbra is megengedett. Tehát a szülés alatt egy fő, a szülő nő által megjelölt személy a megfelelő szűrővizsgálat után, tehát az úgynevezett triázsolás után részt vehet”

-adott tájékoztatást Kvarda Attila.

A kisgyermekek kórházban való tartózkodását érintve a főigazgató elmondta, hogy  a gyermekosztályon fekvő gyermekek szülei is kivételt képeznek a látogatási tilalom alól. Az intézkedési határozat kitér arra,hogy indokolt esetben, egyedi kockázatbecslést követően a kórház további engedményt tehet. Dr. Kvarda Attila  a fertőzések terjedésének  lassítása illetve megelőzése érdekében  az immunrendszer erősítésére,a  higiénés szabályokra , a maszk megfelelő használatára is felhívta a figyelmet.

“Ha azt megfelelően használjuk és megfelelő minőségű maszkot használunk, akkor az egy rendkívül jó dolog és nagyon sok minden várható tőle. A fertőzés továbbterjedésének vagy a személyek közötti átadásának a megelőzésében. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a megfelelő maszk. Ma már gyógyszertárakban vagy egyéb árusító helyeken olyan maszkok kaphatóak pl. a sebészeti maszk amely megfelelő védelmet nyújt. A személynek is ill. a környezetének,de elsősorban a személynek.”

– mondta a főigazgató.

A szakemberek arra figyelmeztetnek ,hogy a koronavírus második hullámában is a legfontosabb és egyetlen megoldás lehet a védekezés egészen addig, amíg a hatékony és biztonságos vakcina elérhetővé válik.