Koronavírus – Fertőzés esetén az ajkai kórházba kerülnek a veszprémi betegek (veol.hu)

Nincs koronavírus-gyanús páciens Veszprém megyében, amennyiben lesz, az ajkai kórházban kezelik – írja a veol.hu. Jelenleg hasonló tünetekkel járó influenzajárvány van, ezért különösen fontos a gyakori kézmosás, a lázas, köhögő-tüsszögő beteggel való kontaktus, valamint a tömegrendezvények kerülése – a Csolnoky Ferenc Kórház orvosának ajánlása szerint.

Az új típusú koronavírus (COVID-19) kezdeti tünetei nagyon hasonlatosak az influenzáéra, lázzal, végtagfájdalommal, köhögéssel, orrfolyással, egyes adatok szerint hasmenéssel is kezdődhetnek, amelyekhez később társulhatnak a nehézlégzéssel járó tüdőgyulladásos panaszok – közölte Bujdosó László, a Csolnoky Ferenc Kórház központi sterilizáló és kórházhigiénés osztály vezetője. Ezeket a kezdeti tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni más, ilyenkor gyakori vírusos betegségektől, általában az előzmények, így a koronavírus-fertőzéssel érintett területre való utazással, más betegekkel való találkozással kapcsolatos adatok utalhatnak gyanúra.

– A koronavírus jelenlétét orr-torok és úgynevezett mély légúti váladék vizsgálatával, a vizsgálati anyagból a vírus genetikai állományának (RNS-ének) kimutatásával lehet igazolni. A levett mintákat a gyanús fertőzések esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma vizsgálja. Páciensek jelenleg ilyen vizsgálatokat nem kérhetnek, a gyanús eseteket a jelenlegi szabályozás szerint Veszprém megyében az ajkai Magyar Imre Kórházba szállítják, ahol megtörténik a mintavétel és a minta szállításáról is gondoskodnak, valamint kezelik a beteget – fogalmazott Bujdosó László.

Az osztályvezető leszögezte, nem tudnak Veszprém megyei gyanús esetről, a koronavírusra utaló tünetekkel nem fordult hozzájuk beteg. Bujdosó László azt tanácsolta, amennyiben valaki a tüneteit koronavírus-gyanúsnak gondolja, és a tünetek mellett az előzmények is erősítik a betegség gyanúját, akkor elsősorban háziorvosához, ügyeleti időben a központi ügyelethez fordulhat, de egyéb egészségügyi intézményekből sem fogják az eset tisztázása, a gyanú megerősítése vagy elvetése nélkül elküldeni. A szakember arra is felhívta a figyelmet, jelenleg influenzajárvány van, ezért különösen fontos a gyakori kézmosás, a lázas, köhögő-tüsszögő beteggel való kontaktus, valamint a tömegrendezvények kerülése.

Magyarországon a koronavírus-fertőzés elleni védekezést az erre létrehozott operatív törzs irányítja, a szükséges intézkedésekről az operatív törzs dönt. Amennyiben a kormányhivatalon belül működő járási, illetve megyei tisztifőorvosok valamelyike fertőzésgyanús személyről szerez tudomást, azt azonnal jelentik az országos tisztifőorvosnak.

A szakemberek azt tanácsolják, ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra, és láz, köhögés, torokfájás, levertség tüneteit észleli magán, akkor maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06/80/277-455 vagy 06/80/277-456 zöld számát – írta a veol.hu kérdésére válaszolva a megyei kormányhivatal.