Koronavírus: félszáznál több beoltott a hévízi szociális otthon telephelyein (zaol.hu)

Több mint ötvenen kapták meg a héten a koronavírus elleni második védőoltást a Teréz anya szociális otthon két telephelyén, néhányan pedig pótlólag az első adagot vették fel.

A bentlakók majdnem kilencven százaléka igényelte a vakcinát, és mint Varga András, a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény (TASZII) vezetője lapunknak elmondta, az első kör után az időseknél nem tapasztaltak semmilyen szokatlan tünetet – írja a zaol.hu.

Az oltócsoport a Pfizer- BioNTech vakcináját adta be az időseknek, illetve néhány dolgozónak.

Közben erről és a Moderna termékéről egy nemzetközi kutatás igazolta: hatékony a brit mutánssal szemben is. Eddig Magyarországon már mintegy 400 ezren kapták meg legalább az első adagot valamelyik oltásból, s folyamatosan dolgoznak a kórházi oltópontok, a mobil csapatok és a háziorvosok is.

A bezártság még mindig rendkívül nehéz és megterhelő az idősek számára, viszont a vakcina reményt adott arra, hogy ez hamarosan véget érhet, és visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, jelezte Varga András. Az oltóanyaggal kapcsolatban pozitív volt a hangulat, lakóik már várták, és örültek, hogy a szociális otthonokban élők az elsők között megkaphatják, de ugyanígy fellélegeztek a hozzátartozók is, akik az elmúlt hetekben, hónapokban aggódva figyelték a híreket, s naponta telefonáltak, érdeklődtek – folytatta a hévízi Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény vezetője.

A TASZII – szigorú szabályok mellett – lehetővé tette az idősek látogatását, de hozzátartozóikkal az érkezők csak az ablakon keresztül találkozhattak. Emellett az intézmény biztosítja az internetes, skype-os kapcsolattartás lehetőségét is annak, aki ezt igényli.