Koronavírus: február elsejéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Nyolcvan ezer főre elegendő vakcina érkezett eddig, ami még messze nem elegendő a lakosság beoltásához, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy a korlátozó intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítják – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban hozzátette:  a középiskolákban egyelőre marad az online oktatás is. 

Az Operatív Törzsben kezdte a pénteki napot a miniszterelnök, elmondta, hogy 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak már be. Kezdetben nagy volt a fenntartás, de ez folyamatosan csökken, így már az idősotthonok oltása is megkezdődhetett, a hétvégén pedig minden 150 fő feletti otthonban megkezdődik az oltás.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy nő az oltási hajlandóság, az orvosok szerint legalább három millió embert kell beoltani, hogy a fertőzés lassuljon. A kormányfő emlékeztetett, hogy az oltási tervben első körben az időseknek és a krónikus betegeknek adnak elsőbbséget, akik veszélyeztetettsége azt jelenti, hogy bele is halhatnának a fertőzésbe.

Bejelentette:  80 ezer vakcina érkezett, ami szerinte kevés, ezért az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbítja a fennálló szabályokat, így a középiskolákban is marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom is.

“Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugatiaké: a kiszámíthatóság bizalmat teremt szerintünk, ezért nem hozunk menet közben döntéseket, rángatni a szabályokat az aktuális fertőzési adatok szerint. Inkább legyen egy kiszámítható rend, amihez tartani tudjuk magunkat”

– fejtette ki a miniszterelnök. Azt is hangsúlyozta, hogy bár nagy a nyomás az egészségügyön, a 5297 kórházban kezelt covid-fertőzött nemzetközi összehasonlításban nem túl magas szám, s azt is jelenti, hogy Magyarország eredményesen védekezik. A vírus legyőzésének azonban egyetlen feltételeként a vakcinát említette.