Koronavírus: április közepén dőlhet el, hogy lesz-e idén Kékszalag a Balatonon (vitorlazzitthon.hu)

A Koronavírus-járvány valamint a kihirdetett veszélyhelyzet a vitorlás társadalmat sem hagyta érintetlenül. A Magyar Vitorlás Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén több döntést is hozott. Ezek között szerepel az idei versenyszezon kezdésének halasztása, vitorlásversenyek sorsának meghatározása, valamint munkacsoportok létrehozása. A héten közben újabb a hazaiakat is érintő nemzetközi döntés született: elmarad a 2020-as tokiói olimpia. A Vitorlázz Itthonnak Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára értékelt. 

Tekintettel a kialakult veszélyhelyzetre, most már mindenki számára egyértelmű, hogy a vitorlás évad kezdetét el kellett halasztanunk – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Holczhauser András kifejtette: az, hogy elmaradnak versenyek feltétlenül érinti a Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerét is. Emiatt a március 19-i elnökségi ülés létrehozott egy munkacsoportot, amelynek feladata a versenyrendszer áttekintése és a versenyek elhalasztása okán kialakult helyzet felvázolása, javaslatok megfogalmazása.

A sportvezető kitért arra is, hogy a Kékszalaggal kapcsolatos döntési javaslat elkészítése is a munkacsoport feladata lesz. “Jelen pillanatban nem tudom azt mondani, hogy lesz, vagy nem lesz, esetleg elhalasztjuk.” – fogalmazott Holczhauser András. A főtitkár kifejtette: április közepére derül ki, hogy megszervezik-e a versenyt. “Az előkészületek nagyon jól folynak – a verseny szervezése ütemesen halad. De tíz hét intenzív időszak kell ahhoz a verseny előtt, hogy minden összeálljon.” – indokolta a főtitkár.

Holczhauser András az 2020-as olimpia elhalasztása kapcsán elmondta: nem úgy készültek, hogy nem lesz olimpia az idén. A felkészülések jól zajlottak. Minden sportoló nagyon jó formában van. Mutatták az eredményeik is az elmúlt fél évben, hogy felzárkózott mindenki a világ élvonalához. Hozzátette: megvizsgálják, hogy miként tudják támogatni őket és természetesen miként lehet a legtöbbet kihozni a ’21-es játékokból. A sportolókkal folyamatos kapcsolatban van a Szövetség. Berecz Zsombor kivételével most már mindenki itthon van Magyarországon. Zsombor még Pálmán tartózkodik és éppen tegnap egyeztettek a Külügyminisztériummal, hogy miként tudja hazahozni az eszközeit. “Most abban maradtunk, hogy légi úton tér haza az első lehetséges járattal.” – számolt be a főtitkár.

Holczhauser András úgy véli, hogy a vitorlássport egységes, egységesnek is kell lennie egy vészhelyzetben. “Ugye egy „mayday” helyzet van jelen pillanatban, amikor egymásért is felelősök a hajósok. Sportágunk alapja, hogy ha valaki bajban van azon segíteni kell. Ezek az írott, íratlan szabályaink is.” – fogalmazott.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.