Koronavírus: 495 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 8387 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul  624 fő, 3958-an pedig már meggyógyultak. Zala megyében héttel, Veszprém megyében tizenhárom fővel emelkedett a fertőzöttek száma. 

(Grafika: koronavirus.gov.hu)

Az aktív fertőzöttek száma 3805 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 151 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

A legfrissebb adatok szerint Zala megyében 322, Veszprémben 248, míg Somogyban 75 fertőzöttet tartanak nyilván.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – hívják fel a figyelmet.

“Az év elején az az ismeretlennel álltunk szemben, de ma már többet tudunk, így a felkészültségünk magasabb szinten áll”

– ezt már Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyilatkozta. Az államtitkár szerint elhúzódó, többfrontos küzdelemre kell berendezkedni, mert még mindig nincs tömegesen használható, vakcina. Az alapvető célok között említette a vírusnak leginkább kitett idősek védelmét, az oktatás biztosítását és a gazdaság fordulatszámának mielőbbi visszaállítását, a munkahelyek megvédését. Jelezte azt is, az elkövetkező időszakban nagy szerep jut majd a szolidaritásnak, például a fiatalok sokat tehetnek az idősekért többek között a távolságtartási szabályok betartásával.