Kőrisfa csemetéket ültettek a hévízi véderdőben (tvkeszthely.hu)

Elültették az első facsemetéket a hévízi véderdőben. A tavat körülvevő területen tavaly kezdődött a rekonstrukció, melynek célja az erdő többkorúsítása. Erre a tó felszínét borító párapaplan megőrzése miatt van szükség. A csemeték elültetésében a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola diákjai is részt vettek.


A tó közvetlen környezetében lévő véderdőben nagyjából 30-35 évesek a  fák. Ezek nem számítanak idősnek, viszont mivel egykorúak, így egyszerre érik majd el a várható legmagasabb biológiai korukat. Éppen ezért fontos, hogy fiatal csemeték kerüljenek a kialakított lékekbe. Az erdőben természetes megújulás is van, ez azonban kevés, így szükség van a fatelepítésre is. A hévízi Illyés Gyula Általános Iskola öko szakkörös diákjai is fontosnak tartják a faültetést.

„Törődnünk kell a világunkkal, a fák segítenek a lélegzésben és nagyon fontosak.” – mondta az iskola tanulója, Erős Anna.

A tavat körülvevő véderdő rendkívül fontos szerepet tölt be. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a tó felett lévő párapaplant nem fújják el a szelek, így folyamatosan biztosítani tudja a víz hőmérsékletét. A szakemberek 72 léket alakítottak ki az erdőben, ebbe 4400 égerfát, 3600 kőrist és 3000 kocsánytalan tölgy csemetét ültetnek el. A fák helyét a talajszint határozza meg.

„Ahhoz, hogy egy fiatal, egy új nemzedék indulhasson el, ahhoz növőteret kell biztosítanunk. A növőteret pedig úgy tudjuk biztosítani, hogy kis lékekben kivágjuk az ott levő középkorú vagy idősebb fákat. Hogyha oda be tud sütni a nap, van növőtér a kis csemeték számára, akkor el tud indulni egy új nemzedék, és ha ezt még kétszer-háromszor megismételjük, akkor több korú lesz az erdő. Az a cél, elméletileg az volna a jó, hogy 1-től 100 éves korig mindenféle korú, tehát 100 féle korú fa legyen.” – tájékoztatott Vissi Géza, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház erdőgondnoka.

Az Illyés Gyula Általános Iskola diákjainak segítségével 300 kőrisfa csemetét ültettek el a szakemberek. Ez az őshonos fafaj akár 150-200 évig is elél, a két éves csemeték 3-4 év múlva mutatnak jelentős növekedést. A véderdő rekonstrukciója egy pályázat keretében valósul meg – számolt be a Keszthelyi TV.