Kórházi falakra készültek az élményfestmények a Balatonnál (sonline.hu)

Ismert nagyvárosok képei, különleges látásmódot tükröző portrék vagy éppen csendéletek készültek a siófoki festőtáborban, ahol az elmúlt héten amatőr művészek alkottak nem csak saját örömükre, hanem a Fejér Megyei Szent György Kórház falaira.

Csocsóasztalon hagyott alumínium teáskanna, alkotófelületté avanzsált pingpongasztal és a 70-es évek nyaralásait idéző kerti bútorok egy békés balatoni kertben. Épp így képzelünk el egy bohém festőtábort, ahol nem a körülmények a mérvadók, hanem az alkotás öröme. Hamisítatlan retro hangulatban festettek a Horváth Péter vezette tábor amatőr művészei egy héten át Szabadifürdőn – tudósít a sonline.hu.

A produktív, akár 20 festmény elkészítésére is képes alkotótól az aprólékos ecsetvonásokkal dolgozó festőig mindenki a közös élmény és az inspiratív légkör miatt jár vissza hosszú évek óta a balatoni táborba, amelynek a Szent György Kórház megboldogult nyarakat idéző üdülője ad helyet. A helyszínért cserébe a gyógyintézmény mindössze fejenként két keretezetlen festményt kér a művészektől, amelyek egy kórházi kiállítást követően az intézmény falaira kerülnek.

A művésztábort 25 éve Szakál Antal, székesfehérvári festőművész indította. A kórházi kapcsolat azóta töretlen – mondta Horváth Pétert, aki néhány éve vette át a festőtábor vezetői stafétáját. Hozzátette: az alkotó hétnek korábban nem volt tematikája.

Tóni bácsi elvárása korábban csupán az volt, ami az enyém is lett, hogy ne készüljenek szomorú hangulatú képek a kórházi falakra. Idén először azonban azt kérte tőlünk az intézmény új vezetése, hogy egy új kórházi osztály díszítésére ismert városokat fessünk meg

– mesélte a táborvezető.

A többségében Fejér megyei alkotók között somogyi művészek is feltűntek. A kaposvári Obornik András régi motorosnak számít a balatoni helyszínen, aki a kórháznak szánt tematikus festménykollekciót többek között egy londoni utcarészlettel gazdagította, míg mások a New York-i Brooklin hidat, Velence csatornáit vagy éppen a Kreml hagymakupoláit festették meg a balatoni nyárutón.