Körbefagyizták a Balatont (sonline.hu)

Véget ért a Balaton Fagyija zsűrizése. A négytagú szakmai és társadalmi tagokból álló zsűri 16 féle jeges édességet kóstolt a Magyar Tenger körül.

“A Balaton Fagyija nem csak egy verseny, hanem egyben marketing akció a balatoni vendéglátóhelyek számára” – mondta Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke.

– Négy éve indítottuk a Nyitott Balaton akciósorozatot, és ehhez találtuk ki a Balaton Fagyiját. Ezzel felhívjuk a turisták figyelmét arra, hogy már nyitva vannak a vendéglátóhelyek. S arra is, hogy kiváló minőségű kreációkat kóstolhatnak a Balaton körül – tette hozzá.

A zsűri tapasztalata az, hogy évről-évre nagyobb energiát fordítanak a vendéglátók a jeges finomságok elkészítésére és tálalására. A legtöbb cukrászdában helyi termékek felhasználásával készítik el a hűsítő édességet. Sőt, mostanra egy kész történettel készülnek az édesség mellé. Így születhetett meg a Jeges Balaton elnevezésű fagylalt, vagy éppen a Festetics álma nevű édesség, illetve a Tüskevár névre hallgató fagyi. Az ítészek a kóstolás során azt nézték, hogy milyen a kreáció íze, az ízek milyen harmóniában vannak egymással valamint a szín és az állag, no meg a tálalás is sokat nyomott a latba. A verseny végeredményét, vagyis a Balaton Fagyija idei győztesét a következő napokban jelentik be hivatalosan.