Már a kései érésű szőlőfajtákat szedik a Bujdosó Szőlőbirtok balatonlellei és viszi ültetvényein. A megszokottnál korábban került hordóba a kései szüretelésű fajta a Pócz Pincészetnél is
Ez a tramontana borok alapja, kései szüretelésű fajta, természetes a cukorfoka, az aszúk legjobb alapanyaga – mondta a sonline.hu-nak Bujdosó Ferenc borász. Kifejtette: az idén korán jött a szüret, emiatt a késői fajtákat is előbb kezdtük el szedni. Szép és egészséges volt a szőlő, ezért szeptember közepén úgy döntöttünk, hogy várunk a hónap végéig, s még akkor is maradt benne két hét – tette hozzá.
A kései szüret reggel a Rajnai Rizling szedésével kezdődött, amelyből először készítenek bort a szőlőbirtokon. Ferkó fiam kelta vidéken kóstolta és szerette volna megpróbálni a Rajnait. Ez a fajta szőlő nagyon érzékeny a botritisre (szürkepenész) és csak kiemelkedő évjáratban érdemes foglalkozni vele. Az idei annak ígérkezik, úgyhogy így megpróbáltuk – mondta Bujdosó Ferenc.
Nagyon sok hasonló jellegű és gyönyörű bort kóstoltunk Németországban és szerettem volna kipróbálni, valamint a borvidék adottságait feszegetni, hogy mennyit bír, mondta ifjabb Bujdosó Ferenc. Ráadásul késői szüretelésű a szőlő, tehát jobban ki van téve a növénybetegségeknek és a vadaknak, de szerencsére jól vizsgázott a terület. Ez a Balatonnak is köszönhető és a mikroklímának, nagyon sok töppedt és aszúsodó szőlőt tudtunk szüretelni, tette hozzá a borász. A cél a Rajnai Rizlinggel az is volt, hogy kristálytisztán visszaadják a fajtát, maradék cukorral, amelynek mennyisége egyelőre még nem ismert, de az optimálisnak a borász a 40-50 grammos mennyiséget tartaná.
A megszokottnál korábban került hordóba a kései szüretelésű fajta a Pócz Pincészetnél is, ott már szeptemberben leszedték a zöld veltelinit. Jónak ígérkezik – mondta Pócz Attila. A velteliniből készült bort később hozzuk forgalomba, mint a többi fajtát, de mindenképpen érdemes lesz megkóstolni, hiszen az idei nyár időjárása különösen kedvezett ennek a fajtának – tette hozzá.
A rendkívül meleg, száraz nyár miatt kellett hamarabb szüretelni. A rügyfakadás korábban elkezdődött és már augusztus közepén, végén megértek ezek a szőlők. A nyár végi és kora őszi idő is jó hatással volt rá. Pócz Attila úgy vélekedett, aki az idén készít kései szüretelésű szőlőből bort, az a borász elégedett lesz.
A Hujber Pincészetnél a zenitet hagyták megtöppedni a tőkén, amely középkorai érésű fajta. – Általában októberben szüreteljük, de idén már szeptember végén leszedtük, mondta Füredi-Hujber Katalin borász. Ebből a túléretten szüretelt szőlőből abszolút édes borok készülnek és emiatt prémiumtermékeknek is számítanak, nagyon keresik ezeket a borokat, főleg a turisták a nyári időszakban, tette hozzá.