Korábban rajtol szombaton a Hervis Balaton-átevezés (ELMARAD!)

FRISS: A szervezők törölték az augusztus 6-ára tervezett pótnapot is a várható időjárás miatt!!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szombaton ötödik alkalommal rendezi meg a Balaton-átevezést, amely tavaly költözött át Fonyódról Zamárdiba. A szervezők a várható időjárás ellenére úgy döntöttek, megtartják a programot, azonban a 10 órás rajtot előre hozták reggeli 8 órára. Nevezni már nem lehet, de a kísérőprogramokat egészen vasárnapig élvezhetik az érdeklődők. A táv: Zamárdi-Tihany-Zamárdi, amit kajakkal, kenuval, evezős csónakkal, suppal, és sárkányhajóval teljesítenek a résztvevők.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook oldalán is megjelent közlemény a 2022. július 30-án megtartandó Balaton-átevezésről:

A Szervezőbizottság az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen az alábbi döntést hozta az esemény megtartásával kapcsolatban.

A hétvégére egy hidegfront betörése várható, amely a szombati napon folyamatosan egyre erősödő szelet fog eredményezni. Az OMSZ jelentése szerint az időjárásban nagyon nagy a bizonytalanság, számítani kell a megerősödő északi szélre és az ezzel járó hullámzás kialakulására. A nap során záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A levegő a péntekinél várhatóan hűvösebb lesz, 25-26 °C maximális hőmérsékelttel. A víz hőmérséklete 26 °C körül alakul.

A Hervis Balaton-átevezésen hullámos, szeles körülményekkel, a szokásosnál nehezebb, de EVEZHETŐ PÁLYA VÁRHATÓ. Kérjük, mindenki reálisan mérje fel az evezni tudását. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy a szeles idő okozta hullámos víz a tudását/képességét meghaladja mérlegelje a rajthoz állását.

Az átevezés az alábbi változtatásokkal kerül lebonyolításra:
1. a kötelező mentőfelszerelés viselését kiemelten ellenőrizzük
2. a SUP-on a leach (biztonsági bokapánt) viselését fokozottan ellenőrizzük
3. A pálya 6-6,4 km hosszú lesz, a fordulónál egy hajót kell megkerülni.
4. A rajtnál felvezető hajó segíti az első evezőket, kijelölve a bóják mentén az útvonalat.
5. Az időmérés a korábbiakhoz hasonlóan alakul, de a fordulóidő érvényesítéséhez a fordulóhajónál minden egységnek BE KELL MONDANIA A RAJTSZÁMÁT

RAJTIDŐ: 8:00 – 11:00

SÁRKÁNYHAJÓ RAJT: 9:00

A PÁLYÁT 13:00 ÓRÁIG KELL TELJESÍTENI!!!  EZT KÖVETŐEN A VÍZIRENDÉSZET LEÜRÍTI AZ EVEZŐFOLYOSÓT.

***

A Balaton-átevezés 2022 helyszíne: Zamárdi Szabadstrand (Harcsa utca – Panoráma utca – Csokonai köz – Margó Ede sétány által határolt területen). Megközelítés: gyalogosan a Harcsa utca, vagy a Csokonai köz felől.

Parkolás: A rendezvényterület melletti utcákban fizetős a parkolás. A rendezvényre érkezők a Zamárdi, Szent István utcától délre eső füves területen ingyen parkolhatnak. (Rendezvényterület bejáratától kb. 500 méter)

***

A met.hu péntek délutáni előrejelzése a verseny alatt és után várható időjárásról:
Mérsékelt-élénk (15-40 km/h) északnyugati szelet reggeltől nyugatról, kelet felé terjedően egyre többfelé erős, helyenként viharos (45-60 km/h) lökések kísérhetik.
Zivatar közvetlen környezetében viharos (60-80 km/h) széllökések is kialakulhatnak délutánig. A csapadékrendszer elvonultával délután, este a jellemzően mérsékelt (10-25 km/h) északi szelet többször élénk, helyenként még erős (30-50 km/h) lökés is kísérheti.
Délután, este zápor, este zivatar környezetében 50-60 km/h feletti széllökés kialakulhat átmenetileg. A délelőtti, déli órákban nyugatról, kelet felé terjedően szórványosan számíthatunk záporok, zivatarokra.
A zivataros rendszer várhatóan a délutáni órákra elvonul kelet felé és nyugat felől csökken a felhőzet, azonban helyenként továbbra is kialakulhatnak záporok, főként nyugaton este zivatarra is van esély. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 25 fok körül alakul. Késő este 22, 23 fok valószínű.