Könyvvel tisztelegnek a siófoki foci száz esztendeje előtt (sonline.hu)

Százéves a siófoki labdarúgás. Az évfordulót Rózsa Tibor Siófoki Futballkrónikájának most megjelent első két kötete teszi emlékezetessé, mely 1921–1994 közti időszakot dolgozza fel. Lokálpatriótáknak, illetve a sportág kedvelőinek kötelező olvasmány.

A magyar könyvkiadás történetében egy város labdarúgásáról ilyen nagy volumenű anyag még nem látott napvilágot, mint Rózsa Tiboré. Az utóbbi hétéves gyűjtőmunkája öltött testet a most megjelenő Siófoki Futball­krónikák ezeroldalas első két kötetében, melynek bemutatóját október hatodikán, szerdán, 17 órakor tartják a siófoki könyvtár előadótermében. Ez az 1921–1994 közti időszakot dolgozza fel, amit a szerző szerint további kettő követ, már az 1994–2021 közti időszak anyaga is összeállt, „csak” az anyagi forrásokat kell(ene) hozzá előteremteni. Ez pedig legalább olyan nehéz, mint a sok-sok év emlékeit összegyűjteni.

Az 1984-es Magyar Kupa-győzelem harmincéves évfordulóján tartott összejövetelen tette szóvá Horváth Károly, hogy miért nem vágok bele egy történeti visszatekintésbe – emlékezett vissza a kezdetekre Rózsa Tibor. Innen indultunk, aztán jött a könyv előszavát is jegyző Farkas Jenő, aki a háttérmunkát végezte, a segítségével jutottam el a régi játékosokhoz, szurkolókhoz, illetve azokhoz, akik fotókkal, cikkekkel segítették a könyv megszületését. Fantasztikus anyag jött össze, olyan ritkaságokkal, mint az első csapatfotó az alapítás évéből, 1921-ből. Képekből például rengeteget sikerült összegyűjteni a húszas, illetve harmincas évekből.

A teljes cikk itt elolvasható.