Könyv jelent meg a patinás tapolcai ház történetéről (veol.hu)

Ma idősotthon, ám korábban iskola volt az a Kossuth utcai épület, amelynek múltja a tizen­nyolcadik századra vezethető vissza. Története immár könyv formájában is elérhető – írja a veol.hu.

A felső népiskolától a polgári fiúiskolán át az idősotthonig című, igényes kivitelű kötetet a kiadó képviseletében Somogyi Katalin, a Dr. Somogyi József Idősek Otthona intézményvezetője, illetve a szerkesztő, Hangodi László történész mutatta be a minap.

Az épület pincehelyiségében megjelent vendégek megtudhatták, hogy az eredetileg juhászházként funkcionáló ingatlant az 1870-es években alakították át iskolává. A kezdetben földszintes tanintézményben Tapolca „felső népiskolája” kapott helyet, majd 1896-tól polgári fiúiskolaként, 1945-től általános fiúiskolaként, 1962-től koedukált általános iskolaként működött. A tapolcai intézményi átszervezések folytán 1999-ben megszűnt az oktatás az épületben, amely így 2001-ben már idősotthonként nyitotta meg kapuit.

Az elődintézmények jogutódja, a Gondviselés Alapítvány által kiadott könyv jelentős képi anyagot is tartalmaz, amely összességében egy igazán fontos fejezettel járul hozzá a város helytörténetéhez.