Nem akarnak balatoni betonüzemet és sittlerakót – Kontrát Károlytól kérnek segítséget

Helyszíni szemlére, személyes találkozóra invitálták és segítséget kértek Kontrát Károlytól, a térség országgyűlési képviselőjétől Aszófő aggódó lakosai január utolsó napján. A Balaton partjától 500 méterre betonüzem és építési törmelék, azaz sittlerakó létesült megkérdőjelezhető módon, napi 50-100 kamiont ráeresztve a falura, közeli védett vízbázisra, tanösvényre – derül ki az elküldött levélből, amely az Aszófő Hangja nevű közösségi oldalon is megjelent. Sokan csatlakoztak felhívásunkhoz és összefogtak velünk az élhető környezet érdekében, amihez kérjük most csatlakozzon Ön is!” – kérik a képviselőtől.

A levél:

Tisztelt Kontrát Károly Képviselő Úr!

Aszófő településünk aggódó lakossága nevében tájékoztatni szeretném, hogy Aszófőn, Balatonfüred és Tihany közvetlen szomszédságában a Balaton partjától 500 méterre betonüzem és építési törmelék (sitt) lerakó létesült, amely a környezetre megkérdőjelezhető működésével és jelentős teherautó forgalmával megkeseríti a környezetében élő vagy pihenő emberek életét.

Mint a körzet országgyűlési képviselőjétől, segítségét kérjük és személyes találkozót szeretnénk kérni Öntől

a jelenlegi helyzet további elburjánzása, a sittlerakó és betonüzem teljes forgalmának és működésének megszüntetése ügyében.

Miért fontos?

Segítségét kérjük a fenti környezetromboló tevékenység és a lakosság megszokott korábbi életéhez és élhető környezetéhez való alkotmányos jog biztosítása érdekében.

Aszófő és a környező települések lakói, nyaralótulajdonosai és az ide látogató, pihenni vágyó turisták nevében is tiltakozunk, hogy Aszófő területén építési törmelék (sitt) lerakó és betonüzem létesüljön és fennmaradjon.

Aszófő részben vízparti település a Balaton partján. A tó partján fekvő kis község a nyugalom szigete volt 2019-ig, amíg ezek a tevékenységek fokozatosan meg nem jelentek a területen.

A vízparttól kb. 500 méterre fekvő Öreg-hegy, oldalában az aszófői vízbázis, az Aszófői-Séd patak mentén lévő téltemető tanösvény (hóvirágos) a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park része, számos védett növényi fajnak is otthont adó, erdőkkel, szőlőültetvényekkel övezett ökológiai környezete védett terület. A település közvetlen környezete részben Natura 2000 védettségű terület, részben országos jelentőségű védett természeti terület, részben az országos ökológiai hálózat része, egyedi tájértékek és védett vízforrások területe (térkép csatolva).

A Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja, Koncepció, 2014‐2030 a térség jövőképét az alábbi mottóban fogalmazza meg: „Balaton, a természetesség és a magas életminőség egységes közép‐európai mintarégiója!

Aszófő saját jövőképét a község Területfejlesztési koncepciójában a következőképpen fogalmazza meg:

„Aszófő a Balaton keleti és nyugati medencéjének csuklópontjában az a település, amely a Balatoni‐Riviéra településsora és az aprófalvas Balaton‐felvidéki medencék térségi kapujaként fogadja a látogatóit. Tájképi értékeit világörökségi területként kamatoztatja, belső fejlesztési területeit az innováció jegyében alakítja. Megújuló és takarékos/ ésszerű területhasználattal fejlődik magas színvonalú üdülő településsé.”

Az Aszófő Község Önkormányzat Képviselő testületének 75/2018. (XII.21.) környezetvédelmi rendelete így definiálta és fogadta el Aszófő település helyzetét:

„Aszófő környezeti szempontból érzékeny település. Nyílt karszt területen fekszik, védett vízbázis területtel, fokozottan érzékeny felszíni és felszín alatti vizekkel. Levegőminőségre érzékeny üdülőtelepülés, ökológiailag sérülékeny természetvédelmi területekkel. Környezetvédelmi szempontból zavaró területfelhasználás a településen nem valósulhat meg.”

Környezetvédelmi szempontból még fontos kiemelni, hogy a tevékenységekkel érintett telep határa kb. 50 méterre van a Nemzeti Park határától, valamint másik oldalon pedig csak pár méterre az út túloldalán a Nemzeti Park Natura-2000-es területeitől és ugyanott az Aszófői vízbázistól. (Melléklet csatolva)

A jelenlegi helyzet az alábbiakkal írható le:

– Napi 50-100 darab sittszállító, betonkeverő, betonpumpa és további az anyagszállítást biztosító nagytömegű billenős teherautó halad keresztül az aszófői utakon, majd ezek visszafelé is ugyanezt az utat használják, vagyis az áthaladás kétszer történik meg.

– A kamionok és teherautók áthaladása egyáltalán nincs korlátozva, sem időben, sem egyéb jelzésekkel. Hétfőtől szombatig, korán reggeltől késő estig hajtanak át betonkeverők és egyéb kamionok az utakon, még pihenőnapon is!

Arra ébredünk, hogy kamionok csikorogva fékeznek, levegőt kieresztenek és csörögnek-zörögnek végig a rossz minőségű, gödrös úton. Volt olyan Árpád utcai lakos, aki ágyúzáshoz hasonlította az elfogadható sebességet be nem tartó kamionok rázkódását.

– A drasztikusan megnövekedett teherforgalom hatásai a közlekedési eredetű zaj növekedése, a kamionok által kibocsátott kipufogógáz, a murvás útról felvert por, az út mellett fekvő ingatlanok rázkódása és károsodása, a forgalom olyan mérvű megnövekedése, ami a településen való életminőséget nagy mértékben rontja.

– A fehér murva burkolatról felvert por nemcsak az erdőt lepi el, mivel a por nem áll meg 1-2 méreten belül, ezért beteríti Aszófő település teljes felső részét, a Balaton utca, a Kossuth utca, az Árpád utca mentén elhelyezkedő házakat, udvarokat, növényzetet, de nyilvánvalóan ezen túl is, hiszen az uralkodó nyugat-északnyugat-i szélirány tovább fújja a kamionok által felvert fehér port.

– A betonüzemből szálló por és a kamionok által felkavart poros murva fehér útpor pedig beteríti kertjeinket, bútorainkat, ablakainkat, párkányainkat, autóinkat, szárított ruháinkat. Hetente kell ablakot tisztítani, autót mosni és minden nap le kell törölni a kerti bútorokat, mert porosak, koszosak.

– Az út és utca az igénybevételtől szinte használhatatlan lett a helyi lakosság számára, mivel ez egy egysávos szűk út, a kamionok mellett egyes helyeken gyalog sem lehet elférni, sem kerékpárral, kutyával vagy babakocsival. Többen számoltak be arról, hogy az útról leszorították a kamionok, gyakorlatilag a személy és a balesetveszély állandó.

– Az erdei út kiszélesítése már önmagában természetkárosítással járt. A fák visszavágásával a környező fákban tettek kárt, amire tudomásom szerint sem a környező telektulajdonosoktól, sem a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól nem kaptak engedélyt a vállalkozások. A kép ma száraz időben úgy fest, mint egy „holdbéli táj” fehér por lep be mindent az út mentén (Képek csatolva). A porral belepett fák nem fotoszintetizálnak, így várható, hogy a fa és növényállomány pusztulásával fog járni (Melléklet csatolva).

– Azóta újabb ipari vállalkozás(ok) építési törmelék (sitt) lerakónak használják a területet, legalábbis kívülről az látszik, hogy a területet sittel, különféle kategóriájú építési törmelékkel feltöltötték, a terepszintet jelentősen megemelték (Képek csatolva).

A helyzet megakadályozására Aszófő környezeti katasztrófájának megvédésére nem látszik más lehetőség, mint a széleskörű társadalmi összefogás, melyben bízva indítottuk útjára felhívásunkat és tiltakozásunkat elsősorban a betonüzem, sittlerakó és minden további az aszófői emberek közvetlen környezetét veszélyeztető tevékenységek ellen.

Sokan csatlakoztak felhívásunkhoz és összefogtak velünk az élhető környezet érdekében, amihez kérjük most csatlakozzon Ön is!

Saját kiadványt és Facebook oldalt hoztunk létre Aszófő Hangja címmel, elérhetősége: www.facebook.com/groups/aszofohangja

A hatóságoknak bejelentést tettünk, de azonnali segítséget kérünk Öntől, mint a körzet országgyűlési képviselőjétől, kérjük találkozzon velünk, akár a helyszínen és lássa meg saját szemeivel a szomorú valóságot.

A kialakult helyzetet bemutató fényképeket a jelen írásomhoz csatolom.

Kérem, hogy jelezzen vissza a lehetséges mihamarabbi személyes találkozó ügyében.

Aszófő, 2022. január 31.