Könnyelmű fürdőzők: idén nyáron 14-en fulladtak a Balatonba (nepszava.hu)

Véget ért a klasszikus fürdőzési szezon a Balatonnál, mely a korábbi évekhez hasonlóan rengeteg munkát adott a vízirendőröknek és -mentőknek. Az idei év a korábbiaknál több tragédiát hozott: míg tavaly nyolcan, három éve hatan fulladtak a tóba, addig ebben a szezonban, szeptemberig már 14 áldozatot követelt a Balaton. (A rendszerváltás óta 1994 bizonyult a legtragikusabbnak, akkor 48-an fulladtak a tóba, a kétezres évek elejére ez a szám húsz alá csökkent, 2017 viszont kiugróan magas számot hozott, 21 áldozatot követelt a Balaton.) – írja a nepszava.hu.

 

– Az idei nyár átlagosnak mondható, bár mi nem szeretjük, ha ilyen az átlagos – mondta Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa, a vízimentő-képzés vezetője. – Ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnünk évről-évre, azzal, hogy a klasszikus vízibalesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. A strandolók egy jelentős részén látszik, nem mozognak otthonosan a vízben, idegen számukra a közeg, mégsem tartják be az alapvető szabályokat. Vagyis úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal elhagyják a biztonságos zónát, a nyílt vízen pedig bajba kerülnek. Pedig a rengeteg kampány, felvilágosító előadás hatására a parton még pontosan tudják, mit lehet csinálni a vízben, s mit nem.

A víz az emberek számára mindig is a felhőtlen szórakozás, a játék színtere volt – próbált magyarázatot adni a felelőtlenebb viselkedésre Illés Zoltán. – Idehaza éghajlati adottság, hogy az évnek csak egy meghatározott, viszonylag kisebb részében élvezhetőek a fürdésre alkalmas nyílt vizek, ahová ráadásul egy, jó esetben két hétre jut csak el a többség. Vagyis egy szűk időintervallumba kell bezsúfolni ezt a fajta szórakozást, kikapcsolódást, s mivel minden pillanatot ki akarnak élvezni, így hajlamosak áthágni a legalapvetőbb szabályokat. Ráadásul a Balaton sokakban nem kelt olyan veszélyérzetet, mint egy tenger. Néhány évvel ezelőttig inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára azonban ebből a szempontból eltűntek a korosztályi különbségek – mondta a szakember.

Ma a fiatalabb korosztály óvatosabbnak tűnik, mint a 10-15 évvel ezelőtti kortársaik – jegyezte meg –, láthatóan jobban tartanak a Balatontól, ugyanis a nagy részük nem tanult meg úszni. Pedig a miniszterelnök 2013-ban, a szolnoki vízilabda aréna átadásán azt ígérte: „nem lesz olyan magyar ember, nem lesz olyan magyar gyerek”, aki ne tanulhatna meg úszni. Ugyanebben az évben jelentette be, hogy az ország mind a 175 járásában lesz tanuszoda, ahol nincs, oda építenek. A 2014-es Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban 51 uszoda építését hirdette meg a kormány, ennek eddig kevesebb, mint fele készült el, megannyi helyszínen évek óta áll a program, és a félkész uszodák.

 

Ellenőrzés a biztonságért

A biztonságos balatoni szezon érdekében a vízirendészet a szezon előtt a 75 közforgalmú és a 47 saját használatú kikötő mellett a 144 kijelölt fürdőhelyet és a csaknem 250 vízisporteszköz kölcsönzőt ellenőrzött, és biztosította a tavon közlekedő mintegy 15 ezer vízijármű forgalmát. Augusztus végéig a vízirendészek csaknem 12 ezer személyt, és több mint kétezer hajót ellenőriztek – tájékoztatta lapunkat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, melyhez a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tartozik –, emellett 177 kivonulás alkalmával 376 embert mentettek ki a tóból. A 14 vízbefulladás egy kivétellel úszás során, illetve valamilyen vízieszköz használatával kapcsolatban következett be, egyik sem víziközlekedési baleset volt. A vízirendészet rendkívül leterhelt a nyári hónapokban, ráadásul a korábbi években létszámhiánnyal is küzdöttek a vízirendőrségnél.

Négy éve a lap számolt be róla, hogy a csúcsszezonban, orvosolandó a szakemberhiányt – a 80 státuszból csak 58 volt betöltve – drávai vízirendőröket vezényletek át a Balatonhoz, illetve elegendő szakember híján – a vízirendőrök a speciális képzést csak helyben kaphatják meg, valamint 4-5 év is eltelhet, mire valaki hajót is vezethet – meg kellett szüntetni az önálló balatonkenesei őrsöt – így Balatonfüred, Siófok, Balatonföldvár, Fonyód és Keszthely maradt –, melynek működési területén a siófoki és a füredi vízirendőrök látják el a feladatokat. ,,Jelenleg a feladatok végrehajtásához elegendő létszámú személyi állomány és technikai eszköz áll rendelkezésre” – válaszolta a nepszava.hu szakemberhiányra vonatkozó kérdésére a főkapitányság, az idei szezonra nem kellett máshonnét átvezényelni vízirendőröket a Balatonra.